Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att så frö av insikter

/
  • På måndagen presenterade LO:s förre chefekonom P-O Edin sin rapport

Ofta brukar den som ifrågasätter gällande dogmer bli kallad naiv. Klappas på huvudet av sådana som säger sig förstå hur allt egentligen fungerar. Men vi måste ifrågasätta, och vi måste låta oss ifrågasättas. Annars kommer vi aldrig framåt.

Annons

En sådan här nyttig ifrågasättare är LO:s tidigare chefsekonom: P-O Edin. På måndagen presenterade han sin rapport "Totalrenovering av Sverige" i Unionens föreläsningssal i Stockholm.

P-O Edin angriper det inte så lilla problemet massarbetslösheten. Hur kan det komma sig att Sverige har en stadigvarande arbetslöshet på runt åtta procent? Detta trots massiva åtgärder som sänkta ersättningsnivåer i a-kassa och rekordlåg ränta?

Innan 1990-talskrisen låg den svenska arbetslösheten på mellan två och fyra procent. Det var det normala. Under 1990-talskrisen sköt arbetslösheten upp till tio procent, för att sedan landa på runt sex till åtta procent. Och där har den legat. Inget politiken har gjort för att stävja den har hjälpt.

Den förre chefsekonomen beställde fram siffror från SCB för att se vilka samband han hittade. Och han fann ett väldigt starkt samband: det mellan nivån på den privata sektorns sparande och nivån på arbetslösheten. Desto mer den privata sektorn sparar i ladorna, desto högre blir arbetslösheten. Att den privata sektorn i dag sparar mer än vad de gjorde innan 1990-talskrisen beror enligt Edin på strukturomvandlingen på arbetsmarknaden, en strukturomvandling mot mer tjänstesektor och allt mindre industriproduktion. Inom tjänstesektorn krävs av naturliga skäl inte lika stora investeringar som inom industrin. Så vinsterna hamnar på banken.

Vad kan då politiken göra för att kompensera den privata sektorns uteblivna investeringar?

Jo, svaret är såklart att ta huvudansvaret för investeringarna. Puts väck med överskottsmål och landa i stället tryggt i ett planerat årligt budgetunderskott, Edin föreslår tre procent av BNP. Bygg bostäder, renovera de offentliga byggnadsbestånden som skolor, fängelser, sjukhus, rusta upp järnvägen, investera i utbildning och integration av nyanlända.

Men, skulle vi då inte hamna i en mycket prekär ekonomisk situation? Nej, inte enligt P-O Edin i alla fall. Vi skulle automatiskt få högre skatteintäkter, tillväxten skulle stegra, våra barn skulle få ett bättre samhälle att leva i – och arbetslösheten skulle med Edins beräkningar landa på runt fyra procent, alltså halveras.

Fast så här roligt ska vi inte ha det, inte när de som säger att de förstår kommer och klappar på huvudet. I måndags var det Anders Borg, före detta moderat finansminister, men numer anställd vid World economic forum, som klappade lite överlägset på Edins huvud. Han var en av de inbjudna för att ge kommentarer på P-O Edins rapport. Hans första kommentar var att LO ska ägna sig åt att sätta sig ned med arbetsgivarna och diskutera (läs försämra) kollektivavtal och socialförsäkringsnivåer. Därefter sågade han rapporten. Och det var väntat, och helt i sin ordning. För de som ifrågasätter gällande dogmer blir kallade naiva och klappade på huvudet. Men, inte allt för sällan sås det små frön av insikt och nyfikenhet hos dem som lyssnar. Frön som gror. Och ibland växer till något stort: förändring.

Mer läsning

Annons