Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skära på platserna är att skära på de äldre

/
  • Sandvikens kommun ser fram emot ökade skatteintäkter, men skär ändå ned på antalet platser i särskilt boende.

Det är inte konstigt att man tappar sugen. Man skriver och skriver om viktiga frågor. Om sådant som bör rättas till, om sådant som har blivit tokigt i dagens samhälle. Ändå fortsätter våra politiker att göra helt tvärtemot. Som Sandvikens politiker.

Annons

I våras gick det ut ett glädjebudskap från Sandvikens kommun i form av ett pressmeddelande. Innehållet var att de ekonomiska ramarna för kommunens verksamheter ökas med 112 miljoner kronor under det nästkommande året. Bakgrunden är ökade skatteintäkter på grund av befolkningsökningen. Glädjande, minst sagt.

Den största delen av de ökade intäkterna ska gå till skolan, den näst största delen till omsorgen. Något som är behövligt, såväl skolan som omsorgen kräver ökade resurser. Så det är inte problemet.

Det är i stället nu, när omsorgsnämndens ordförande ska förklara för Arbetarbladets reporter hur omsorgens ökade ram ska fördelas, som jag misströstar, tappar sugen.

LÄS ÄVEN: Så använder Sandviken extramiljonerna

Antalet äldre i Sandviken blir allt fler, och det är ingen utveckling som kommer att avta, tvärtom. I sin prognos för framtiden skriver politikerna dessutom att personer med demenssjukdom och funktionsnedsättning förväntas öka.

Trots detta skär kommunen ned på antalet platser på särskilda boenden. "De pengar vi sparar in på boendeplatser förs över till hemtjänsten", förklarar omsorgsnämndens ordförande Robert Sten (S) för Arbetarbladet.

Nä, det är inte konstigt att man tappar sugen.

Under de senaste decennierna har antalet platser i särskilt boende minskat drastiskt i Sverige, samtidigt har de äldre blivit allt fler. Detta har försvarats med att de äldre egentligen vill bo hemma ensamma så länge som möjligt. Att det är de äldres eget val att inte flytta till ett särskilt boende. Och visst, så kan det säkert vara i vissa fall. Fast inte alls i de allra flesta. I stället handlar det om pengar. Det är betydligt billigare att erbjuda de äldre hemtjänst än en plats på ett särskilt boende. Politikerna gömmer sig bakom drömbilden av en frisk hundraåring som bor kvar hemma i sitt hus med endast lite hjälp av kommunen någon gång i veckan. Så ser dock inte verkligheten ut. I stället är det allt fler mycket sjuka som får hjälp av hemtjänsten.

I början av året släppte Socialstyrelsen sin årliga rapport om läget i vården och omsorgen. En rapport som visar att allt fler mycket sjuka äldre bor kvar hemma. Siffrorna visar att över 70 procent av de som faller in under kategorin "har ett omfattande behov" bor kvar hemma i dag.

Det är såklart toppen att Sandvikens kommun satsar på hemtjänsten. Det behövs. Men att samtidigt skära ned på antalet platser i särskilt boende är kontraproduktivt. Hemtjänsten har blivit allt mer sjukvård, allt mindre omsorg.

De sista åren blir för alldeles för många äldre inte alls särskilt ljuva. I stället handlar det om en tid av sjukdom och skador. Sjukhusvård varvad med stora insatser från hemtjänsten, för att slutligen få en plats på ett särskilt boende. Men då vara i så pass dåligt skick att tiden där blir alldeles för kort.

Det här har jag skrivit om gång, på gång, på gång. Och nu blir det ännu en text i samma ämne. Det är inte konstigt att man tappar sugen.

LÄS ÄVEN: Höj rösten för våra äldre

LÄS ÄVEN: Inhuman jonglering

LÄS ÄVEN: Det var en gång

LÄS ÄVEN: Vi har råd

Mer läsning

Annons