Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tälja guld på flyktingar

/
  • Bild från Wallenbergägda Aleris flyktingboende i Gottröra.

Begreppet "vinster i välfärden" har fått en annan innebörd på sistone. Ett genomsnittligt svenskt börsbolag har 7 procent avkastning på sina tillgångar.

Annons

Riskkapitalägda Attendo Individ och Familj hade tre gånger så hög lönsamhet i fjol. En stor del kom från bolagets boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Stefan Löfven fick kritik när han i helgen uttryckte sin besvikelse över bolag som utnyttjar flyktingsituationen till att ta ut ockerhyror. Statsministern beskylldes för att vara naiv om han tror att riskkapitalbolag ska förvandlas till välgörenhetsorganisationer bara för att miljoner människor är på flykt.

Men det finns faktiskt andra sätt att se på saken. I företagsvärlden finns sedan länge begreppet Corporate Social Responsibility, förkortat CSR. Begreppet kom till för att beskriva det ansvar som företag har, på samma sätt som organisationer och enskilda, för att skapa ett fungerande samhälle. Det kan handla om att göra affärer utifrån etiska regler eller att klimatkompensera för miljöpåverkan till exempel. CSR innefattar också ett socialt ansvar som är mer svårdefinierat. På vissa företag uttrycks det genom medvetna rekryteringar ur grupper som diskrimineras på arbetsmarknaden. Andra låter personalen jobba som volontärer på arbetstid.

I dag ses CSR allt mer som ett sätt att skapa lönsamhet, dels för att det ger goodwill och dels för att det minskar onödig förbrukning av resurser.

Så hur ska man se på välfärdsentreprenörerna? Gör de en viktig samhällsinsats, eller utnyttjar de en desperat situation?

Jag anser att flyktingmottagandet bör förstatligas. Men även om det skulle komma ett sådant beslut i morgon skulle vi vara beroende av privata aktörer i flera år framåt. De som hyr ut ett bra boende till en rimlig kostnad gör en samhällsinsats. De som tvingar kommunerna att betala ockerhyror utnyttjar lagen om utbud och efterfrågan för att sko sig på en mänsklig tragedi.

Mer läsning

Annons