Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara förtroendevald

/
  • Landstinget Gävleborgs före detta patientnämndsordföranden, Torbjörn Rönnkvist (S).
  • Landstingsstyrelsens ordförande Eva Tjernström (S).

Förtroendevalda har alltid ett stort ansvar. Förtroendevalda inom sektorer som social- och hälsofrågor än större. Det krävs att den förtroendevalda lyssnar på sina väljare, vågar ompröva beslut som inte fallit väl ut och tar åt sig av kritik. I Region Gävleborg verkar denna insikt om uppdraget saknas.

Annons

I söndagens Arbetarbladet riktar den avgående patientnämndsordföranden, Torbjörn Rönnkvist (S), stark kritik mot Region Gävleborg. Han menar att regionsledningen inte gör tillräckligt för att förbättra patientsäkerheten. Det är allvarlig kritik. Kritik som den som är förtroendevald borde ta på allvar, och våga möta. I stället gör regionsledningen precis tvärtom. I tisdagens Arbetarbladet går Rönnkvists partikamrat, landstingsstyrelsens ordförande Eva Tjernström, i stället till attack mot budbäraren. "Torbjörn Rönnkvist är väldigt orättvis när han säger att inte ledningen bryr sig, det får stå för honom", säger hon.

En rimlig gissning är att Torbjörn Rönnkvist inte skulle gå ut med sådan stark kritik mot sina egna partikamrater, om han inte ansåg att väljarna, patienterna, hamnat i kläm.

Rönnkvist konstaterar att patientsäkerheten inte är någon prioriterad fråga i landstinget. Och han är kritisk mot att vissa verksamheter har en misstänksam inställning mot patienterna. Deras klagomål tas inte på allvar.

En verksamhet som landstingets, som bör vila på patientsäkerhet, måste hela tiden vara öppen för förbättringar, för ökad säkerhet för patienterna. Därför måste varje klagomål tas på allvar, diskussionen om förbättringar gällande patienternas säkerhet måste hela tiden hållas levande. Rönnkvist fastslår: "Ska man kunna förbättra patientsäkerheten måste det vara något som genomsyrar hela organisationen uppifrån och ned. Och det gör det inte i dag".

Torbjörn Rönnkvist har varit en riktig makthavare inom sjukvården i Gävleborg. I flera år ledde han hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland. Men tiden i patientnämnden gav honom en omvändelse, förklarar han för Arbetarbladets reporter. Han tvingades inse att den sjukvård han själv varit med och format inte alltid fungerar så bra som den borde. Och just detta, att en före detta nämndsordförande nu öppet ifrågasätter den egna verksamheten borde göra att regionsledningen verkligen tar sig tid att lyssna på sina kritiker, denna gång åtminstone. Men i stället intar de försvarsposition. Sorgligt och obegripligt.

Patientsäkerheten är central i Region Gävleborgs, landstingets, verksamhet. Det handlar om förtroende. Känner väljarna, patienterna, inte att de kan lita på att regionen tar patientsäkerheten på allvar, då urholkas förtroendet. Begreppet förtroendevald blir ingenting värt. Tron på sjukvården undergrävs. Och då har vi skapat ett farligt samhälle.

Förtroendevalda har alltid ett stort ansvar. Det hörs på ordet. Det handlar om att axla väljarnas förtroende – och behålla det. I det här fallet kan vi konstatera att regionledningen har ett berg att bestiga.

Mer läsning

Annons