Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för intressant utveckling

Annons

Under onsdagen blev det klart att Ebba Busch Thor nu är den enda återstående partiledarkandidaten för Kristdemokraterna. Detta efter det att Jakob Forssmed meddelat att han hoppar av partiledarracet.

Ebba Busch Thor är ett intressant namn ur ett rent teoretiskt perspektiv. Busch Thor representerar Kristdemokraternas värdekonservativa falang, och pratar bland annat gärna om nollvision för aborter i Sverige. Samtidigt ivrar Busch Thor för den enskilda människans rätt till självbestämmande. Ett självbestämmande som dock inte omfattar den reproduktiva hälsan. För uppenbarligen har Busch Thor inga större betänkligheter rörande att rota runt i livmodern på kvinnor. Vilket hennes nollvision för aborter trots allt handlar om.

Ebba Busch Thor kommer göra Kristdemokraterna till ett smalare, men spetsigare parti, i det fall att hon väljs till ordförande. Kanske är det också den enda utvecklingen av partiet som förmår hålla Kristdemokraterna flytande över fyra procentsspärren. Kristdemokraternas bästis i riksdagen rörande frågor som abort är Sverigedemokraterna, och det är också hos Sverigedemokraterna Kristdemokraterna verkar ha bespetsats sig på att fiska upp väljare.

Person har blivit allt viktigare inom svensk politik. För ett parti som Kristdemokraterna, är person tämligen avgörande. Många är de som röstat på Alf Svensson, snarare än Kristdemokraterna, under Svenssons partiordförandeskap. För ett mindre parti som Kristdemokraterna kan partiordförandevalet göra hela skillnaden. Det har Gudrun Schyman, Alf Svensson, Bengt Westerberg och Jimmie Åkesson tidigare visat.

Ebba Busch Thor kan mycket möjligt bli till det lyft Kristdemokraterna så desperat är i behov av. Som allmänborgerligt parti med fokus på familjen har man inte haft några större framgångar under senare år. I ljuset av detta, är den färdriktning ett val av Ebba Busch Thor till partiledare pekar ut, en tämligen logisk förändring av strategi.

Särskilt många väljare kan Busch Thor i vilket fall omöjligt skrämma bort.

Givet ur få Kristdemokraterna i dag har.

Mer läsning

Annons