Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom siffrorna

Annons

Det är fantastiskt att det varje år startas tusentals företag i Sverige. Utan kreativa företagare skulle vår nation sjunka säkert mot botten. Men. Bakom en hel del av de nystartade företagen gömmer sig något väldigt sorgligt.

I kristider, som i kölvattnet av den senaste finanskrisen, startas allt fler egenföretag. Det handlar om människor som inte har något annat val, ingen annan möjlighet att försörja sig.

Det finns arbetsgivare som utnyttjar människors utsatthet till det yttersta. Fler och fler företag kräver att de som jobbar för dem är F-skattare. (Det innebär att man som individ själv betalar in skatt och sociala avgifter i stället för att arbetsgivaren gör det.) På så sätt slingrar sig arbetsgivaren förbi såväl arbetsrätt som kollektivavtal. Risken, och kostnaderna, för sjukdom, arbetslöshet och en eventuell ålderdom, överflyttas till den enskilde.

Den sittande regeringen har förenklat det här förfarandet rejält.

1 januari 2009 ändrade Alliansregeringen reglerna för F-skatt. Tidigare krävdes att du hade flera uppdragsgivare för att beviljas F-skatt. Nu för tiden räcker det att du har en enda uppdragsgivare. Det har lett till att allt fler arbetare arbetar som egenföretagare hos ett enda företag. Rapporter kommer bland annat från slakterier, skogsnäringen och åkerier.

År 2008 fanns 351 500 registrerade enskilda firmor med F-skatt. I dag har antalet ökat med över 60 000 till 413 500 stycken. (SCB)

Det är siffror som vi inte enbart bör glädjas över. Det är siffror som visar på en alltmer utbredd otrygghet.

Mer läsning

Annons