Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn är barn, även de som fötts i ett annat land

Annons

Det finns vissa myter som slagit rot. Myter som blivit till sanningar i våra medvetanden.

En sådan myt är att de ensamkommande barn som söker skydd i Sverige egentligen alla är vuxna män. Så är självklart inte fallet.

Att alla barn är barn i Sverige fram till 18 års ålder är däremot sant. Det gäller även barn som inte har fötts i Sverige.

Sant är också att samhället behandlar barn annorlunda än vuxna. Vi bör göra det. Vi har extra ansvar för barnen i vårt samhälle. Men finns det då inte flyktingar i Sverige som är över 18 år men som sagt sig vara yngre? Jo, såklart det finns. Vissa säger sig vara yngre än de är, andra vet helt enkelt inte sin ålder. Bristen på folkbokföring i länder som Afghanistan är reell.

Rösterna som höjs gällande att de ensamkommande flyktingbarnen egentligen är vuxna män har växt sig allt starkare. Så stark att Socialstyrelsen nu föreslår en pilotstudie med röntgen för att se om det kan fastslå om en människa vuxen eller barn, vilket draget till sitt yttersta skulle kunna innebära en bestämning av åldern till 17 år: lika med barn eller 18 år: lika med vuxen. Men att avgöra en ålder så exakt är inte görbart.

SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har sökt efter studier om tillförlitligheten i undersökningar om åldersbedömningar baserat på den utvecklingsmässiga, fysiska och psykosociala mognaden. SBU granskade 16 000 studiesammanfattningar och ett 70-tal fulltextartiklar i ämnet utan att finna något som helst vetenskapligt stöd. Så nu återstår röntgen.

Genom att fotografera knä- och fotleden med en magnetkamera tänker sig alltså Socialstyrelsen att unga asylsökandes ålder kan bestämmas betydligt säkrare än i dag. Men det kommer fortfarande att finnas en viss felprocent. "Det går inte att stoppa in en person i en röntgenapparat och få ut en ålder", konstaterar Barnläkarföreningens Anna Bärtås till tidningen Dagens medicin.

Nej, det går inte. Men grundtanken hellre fria än fälla har svårt att få fäste när det handlar om de som inte är som oss. De som kommer utifrån. De ensamkommande.

Att vuxna asylsökanden inte ska bo tillsammans med ensamkommande barn är en rimlig utgångspunkt. Men när åldersbedömningen är osäker, när det är svårt att avgöra, måste vi beakta barnperspektivet. Hellre bör gränsdragningen vara den att en 19-åring betraktas som ett barn, än att en 17-åring skickas ut på gatan. Detta bör gälla även när det handlar om en människa som flytt till Sverige.

Mer läsning

Annons