Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa tänkbara besked för Gävleborg!

Annons

Så har en grund för ny regionindelning presenterats.

För Gävleborgs del handlar det om en mycket, mycket fördelaktig indelning där Gävleborg kommer att ingå i vad som under presskonferensen kallades för "samtalskrets" tillsammans med Uppsala, Dalarna, Örebro, Västmanland och Sörmlands län. En indelning som innebär att en region kan komma att bildas med 1.7 miljoner invånare och 64 kommuner.

För Gävleborgs del är en framtida region där både med Örebro och Uppsala ingår ett lysande utfall. Det innebär att Gävleborg kommer ingå i en region med två universitets- och därmed också forskningsintensiva sjukhus. Fördelarna med detta är påtagliga och innebär att sjukvården i länet, som tyvärr i delar dragits med problem, kan förväntas stärkas givet gemenskapen med Uppsala och Örebro.

Det handlar dessutom om ett förhållandevis geografiskt kompakt område, vilket innebär demokratiska fördelar då avståndet till de beslutande politikerna inte förändras på samma radikala sätt för Gävleborgarna som är fallet för i människorna i den region som utgörs av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Klart är att medborgarna i kommuner som Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo här skäl att vara mycket nöjda med dagens besked.

Vad dagens besked innebär, är att vi kan se fram emot en sjukvårdsstark region med alla de fördelar detta kommer innebära.

Mer läsning

Annons