Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria kungafamiljen!

Annons

Före jul medverkade Madeleine Bernadotte och hennes make Christopher O’Neill i Skavlan i SVT. I programmet talar Madeleine Bernadotte bland annat om att hon aldrig känt sig bekväm med att stå i centrum. Det hade varit ok, om det inte varit så att hennes huvudsakliga arbetsuppgifter som prinsessa bestått i just detta med att stå i centrum.

Hennes man, han ville i sin tur inte ha någon prins- eller hertigtitel när han gifte in sig i den kungliga familj som är satta att representera Sverige. Han valde att förbli amerikansk medborgare och affärsman.

Hur tärande det är att varje dag gå till ett arbeta med arbetsuppgifter man är obekväm med att utföra, kan många svenskar vittna om. Det finns dock ingen svensk som har ett jobb där eventuellt obehag, kompenseras av de privilegier som följer med Madeleine Bernadottes arbete. Och det är väl också möjligen därför hon fortsätter att varje dag vakna upp till ett jobb hon så uppenbart inte trivs med. För att privilegierna kompenserar för det där jobbiga.

Men pengar och makt är inte allt i livet. Och om Madeleine Bernadotte nu mår så dåligt av att svara på frågor från journalister om hur det är att vara hertiginna av Gästrikland och Hälsingland och om hon är bra på att laga mat och allt annat trams journalister frågar henne om, så är det faktiskt dags för Sverige att ta det ansvar för hennes välmående som hon själv uppenbarligen inte är förmögen att ta.

I höstas lade riksdagsledamöterna Yasmine Larsson (S), Niclas Malmberg (Mp), Maria Weimer (L) och Mia Sydow Mölleby (V) en motion om monarkins avskaffande:

"Vi i Sverige har länge kämpat för jämlikhet och det har skapat ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer."

I en annan motion, från riksdagsåret 2014/2015, inlämnad av bland annat Jonas Sjöstedt, konstateras det att:

"Vi anser att det är otidsenligt att den formella statschefen, kung eller drottning, ärver sitt ämbete och inte utses under demokratiska former."

Kloka ord, om ett förlegat statsskick som bör avskaffas och ersättas med ett Sverige som republik.

Det är dags att befria kungafamiljen. Och låta Madeleine Bernadotte leva lycklig i alla sina dagar med sin prins, som inte vill ha prinstitel.

Mer läsning

Annons