Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria Victoria!

Sverige är en monarki där ämbetet statschef ärvs, en dag av kronprinsessan Victoria. Det är egentligen oförenligt med att ett land är en demokrati, där folket styr sig självt.

Annons

Befria kronprinsessan Victoria från kravet att en dag bli Sveriges monark och statschef och de villkor som följer med de ämbetena. Det tycker jag apropå att hon den 14:e juli har födelsedag, med traditionsenligt firande i Borgholm på Öland som tv-sänds vad gäller de underhållande delarna.

Ett av villkoren för att bli monark, drottning, är att hon inte får ha vilken religiös tro hon vill, en pålaga som gäller även ämbetsinnehavaren nu Kung Carl XVI Gustaf.

Kronprinsessan Victoria vid nationaldagsmottagningen 2016 på Stockholms slott.

Av historiska skäl är Sverige en monarki där monarken ärver ämbetet. När vårt land demokratiserades för 100 år sedan behölls den odemokratiska traditionen med att ha en monark.

I en kompromiss runt 1970 när Sveriges nya författning förhandlades fram mellan partierna, beslutades att behålla monarkin men tömma den på politisk makt. Monarken har visserligen en del uppgifter, som att sitta ordförande i utrikesnämnden, och att representera i olika sammanhang.

Man kan med anledning av att monarken saknar politisk makt tycka att denne är en politiskt obetydlig person. Men så är inte fallet. I dagens mediesamhälle där opinionsbildning, kändisskap och symbolhandlingar blivit faktorer att räkna med, ibland lika mycket som politiska beslut, har monarken inflytande i samhället.

Monarken, Kungen i dag och i en framtid Victoria, har trots allt titeln statschef. Det är samma roll som presidenter i andra länder har, exempelvis Barack Obama i USA.

Ett land kan bara ha det ena av två möjliga statsskick: monarki eller republik. I nästan alla monarkier har statschefen liten eller ingen politisk makt. I republiker kan det variera mycket hur stor statschefens makt är, samt hur presidenten utses.

Presidentens makt varierar ofta på olika områden och är makten stor gäller det vanligen för utrikespolitiken. Är presidentens makt stor kan denne också ibland vara regeringschef. Så är det i exempelvis i USA. I flera länder har presidenten väldigt lite makt och det är regeringschefen och dess regering, förankrad i parlamentet, som har all reell politisk makt.

Anhängare av monarkin i Sverige brukar framhålla att monarken och kungahuset ger mer uppmärksamhet utomlands än vad en president skulle ge. Det är därmed fördelaktigare för Sverige och svenska företags export, menar de.

Det är dock oklart om de påståendena går att bevisa. Mycket annat påverkar utrikeshandeln och många länder som har republik går bra ekonomiskt.

Vad gäller kostnader får Kungen och hans hov ett apanage från staten. Men ett system med president skulle antagligen ha en liknande kostnadsnivå.

Det är i hög grad att ämbetet ärvs i en monarki som gör det stötande och egentligen oförenligt med en demokrati, vars centrala idé är att folket styr sig självt. Men nu råkar Sverige vara en monarki och det finns kanske angelägnare problem i vårt land att ta itu med än att ändra statsskicket.

När kronprinsessan Victorias födelsedag firas tycker jag att hon borde få göra det som privatperson och inte som den som genom arv är förutbestämd att bli Sveriges nästa statschef. Det tycker jag även om tv-underhållningen från evenemanget är bra.

Mer läsning

Annons