Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa Bonnier

Annons

Ägarna av medier blir färre och större. I TV4 startar i dag en serie om familjen Bonniers medieimperium.

Ännu i början av 90-talet fanns ytterligare en ägare av tidningar över hela landet eller med riksspridning. Det var arbetarrörelsen.

I dag finns bara Bonnier kvar som stor tidningsägare, med över hela riket spridd press, bland annat Expressen, Dagens Nyheter och Dagens industri.

Stampen, med familjen Hjörnes Göteborgs-Posten, är näst största pressägaren. Trea är Schibsted, med bland annat Svenska Dagbladet.

Efter dem kommer ett antal ägare av lokaltidningar som varit mycket lönsamma och som i flera fall växt genom tidningsförvärv.

LO har i dag en ägarandel i Aftonbladet, som Schibsted deläger. S på central nivå äger inte morgonpress. Men S på regional nivå är i vissa fall delägare i S-morgontidningar, ibland ihop med regionala LO-enheter.

Bonnier är största privata tv-ägaren och kämpar mot statliga SVT om titeln störst i tittarandel.

Tredje största tv-aktören är Stenbecks kanaler, däribland TV3. De äger även RIX FM i radio och tidningen Metro.

De som tycker att ägarkoncentration av medier inte är farligt hänvisar till att det finns sajter på internet där många kommer till tals. Men de når få jämfört med de stora medierna.

Nästan alla stora medieägare är borgerliga. Deras medier bedriver ofta borgerlig opinionsbildning.

När det är borgerlig regering blir övertaget för borgerliga åsikter starkt i medierna. I flera länder har partier till höger draghjälp av den dominerande medieägarens medier.

I Sverige har Bonnier nästan den nivån på press- och tv-områdena. Om Bonnier blir större är det inte bra för mediernas mångfald.

Mer läsning

Annons