Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa orsaken – inte symptomen

/
  • Inte olagligt. JO riktar allvarlig kritik mot Stockholmspolisens efter avvisningar av gatumusikanter från Rumäninen och Bulgarien. Det är nämligen vare sig olagligt att tigga, eller att musicera i Sverige.

Annons

Nej. Det är inte olagligt att tigga i Sverige.

Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, som riktar allvarlig kritik mot Stockholmspolisens massavvisningar av tiggare och gatumusikanter. Ett viktigt sakförhållande är att de flesta som avvisats är romer. Romer från EU-länderna Bulgarien och Rumänien.

Det var samtidigt som högljudda och upprörda röster här hemma i Sverige höjdes över Frankrikes behandling och utvisning av romer, endast på grund av deras etnicitet, som det framkom att även Sverige utvisade romer, helt utan laglig grund.

Sveriges radio granskade avvisningarna, som inträffade förra sommaren, och kom fram till att de flesta som avvisats i själva verket var gatumusikanter från Bulgarien och Rumänien. Nej. Det är inte olagligt att spela musik. Heller.

Migrationsminister Tobias Billström (M) försvarade avvisningarna med att tiggeri var ”ohederligt”.

Stockholmpolisen menade att instrumenten som musikanterna bar i själva verket var ett ”verktyg för tiggeri” och tog stöd i ett yttrande i ett förarbete ifrån 1954. (Mycket har hänt inom rättssäkerheten sedan dess.) Men vare sig tiggeri eller musicerande är olagligt, och inte heller skäl för att föra en person ut ur landet.

Dessutom är det nog läge att påminna såväl migrationsminister Billström som polismyndigheterna att Bulgarien och Rumänien är medlemmar i EU (sedan 2007). Och, i EU gäller den fria rörligheten. Det innebär att alla EU-medborgare (även romer) har rätt att resa till, och vistas i, ett annat medlemsland i tre månader utan krav på sysselsättning.

Men, den fria rörligheten gör i Billströms fall tydligen skillnad på folk och folk. Den är uppenbarligen inte tillgänglig för romer.

Nu har alltså Justitieombudsmannen (JO) granskat avvisningarna. Och JO är inte nådig i sin kritik. ”Tiggeri är inte i sig otillåtet enligt svensk lag, än mindre dagdriveri. Avvisningen saknade därmed stöd i utlänningslagen”, skriver myndigheten.

Billström har efter kritiken pudlat litegrann. Han ger JO rätt men gör det lätt för sig och skyller på polismyndigheterna. Det som hände var polisens fel. Nu har i alla fall Stockholmspolisen lovat att vidta åtgärder för att säkerställa en rättssäker handläggning av avvisningsärenden. Det är nog bra om de har ögonen på sig.

Visst. Vi kan förfasa oss över människor som sträcker ut sin hand för en slant och musikanter som inte kan ta en ren ton. Men det är inte olagligt att tigga, inte heller att spela musik. Om vi vill utrota tiggeriet måste vi ta itu med orsaken, inte symptomen. Orsaken stavas orättvisa, och receptet är det samma som det alltid har varit: En rättvis fördelningspolitik och solidaritet över lands- och folkgränser.

Mer läsning

Annons