Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklämmande fegt

/
  • En grupp västsahariska kvinnor som befinner sig i ett flyktingläger i Algeriet protesterar mot Marockos ockupation av Västsahara.

Det är oro i regeringskansliet. Stormakt och kapital står på ena sidan, talet om mänskliga rättigheter på den andra.

Annons

För sex år sedan beslutade Socialdemokraternas kongress att verka för ett erkännande av staten Västsahara, ett område som ockuperas av Marocko sedan 1975. Ett erkännande som även det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, har beslutat att verka för. De båda regeringspartierna fick också för tre år sedan igenom en skrivning i riksdagen att Sveriges regering ska verka för ett erkännande. Men, nu i regeringsställning har regeringen av allt att döma fått kalla fötter.

För nu rapporterar flera medier om att en delegation marockanska politiker befinner sig i Sverige för att uttrycka sin oro över att Sverige verkligen ska erkänna Västsahara. I söndags hölls också en demonstration utanför den svenska ambassaden i Marockos huvudstad Rabat. Vad gör då vår regering i denna stund? Jo nu slår såväl statsminister Löfven som utrikesminister Wallström ifrån sig frågan.

"Sverige har inte någonsin uttalat att vi erkänner Västsahara. Vad vi har är en intern genomlysning av vår Västsaharapolitik, den pågår. Men vi har inte fattat något sådant beslut och har inte gett uttryck för någonting som är ens i närheten av det", säger Stefan Löfven till Expressen. Utrikesminister Margot Wallström säger samtidigt till Sveriges radio att "erkännandet av Västsahara inte är uppe på bordet just nu". I och för sig har de båda rätt. Sveriges regering har inte uttalat ett erkännande, men det har regeringspartiet Socialdemokraterna. Att de båda socialdemokraterna inte kan stå för sitt partis ställningstagande i frågan är ett fattigdomsbevis.

Vad som bör tilläggas är att i denna röra ingår också ett stoppat Ikeavaruhus i Marocko, ett stopp som rykten gör gällande beror på Marockos oro för att Sverige ska sätta i gång en kedjereaktion av erkännanden av det ockuperade Västsahara. Detta med Palestina-frågan i färskt minne.

Så det handlar alltså både om stormaktspolitik, och om kapitalets intressen. Om medieuppgifterna är korrekta beter sig regeringen så här långt mycket fegt i denna fråga.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bör våga stå upp för sin politik. Att inte tydligt ta ställning för talet om mänskliga rättigheter och Västsahariernas självbestämmande är beklämmande fegt. Alla partister som applåderade beslutet att erkänna Västsahara bör ifrågasätta sin regerings handlande i denna fråga. Sverige har chansen att göra skillnad. Ta den.

Mer läsning

Annons