Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildts blodiga samvete

/
  • Ingen hjälp från UD. De båda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var i Etiopien för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleums agerande i området. Ett företag som utrikesminister Carl Bildt haft stora intressen i. Nu åtalas de båda journalisterna för terrorbrott. UD hjälper inte till med rättshjälp. Carl Bildt menar att de båda har sig själva att skylla. De följde inte UD:s reseråd.

Annons

De båda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hade en het story. Ett svenskt storföretag med kopplingar till den svenska regeringen misstänks för folkrättsbrott i Afrika. Nu skulle de granska misstankarna på plats.

Men när de båda journalisterna försökte göra sitt arbete greps de, och nu står de själva åtalade för terrorbrott.

Martin Schibbye och Johan Persson greps 1 juli av etiopisk militär när de reste i Ogadenprovinsen, i sydöstra Etiopien. Ett område som är stängt för journalister.

För att över huvud taget kunna ta sig in i området reste de med den lokala gerillan ONLF. Det är på grund av kontakterna med ONLF som de båda svenska journalisterna nu står åtalade för terrorbrott.

I det här fallet tänker man att det svenska utrikesdepartementet, UD, självklart bistår med god juristhjälp. Men, UD har meddelat att de inte tänker betala rättegångskostnaderna. Ett fakta i sammanhanget är att UD:s högste chef, den svenske utrikesministern, är en av aktörerna i det misstänka folkrättsbrottet. Utrikesminister Carl Bildt tycker att de båda journalisterna får skylla sig själva. Att de var så dumma att de ville göra ett journalistiskt jobb i ett sådant oroligt område. I stället för att ta tillfället i akt att betona vikten av fri journalistisk rapportering från konfliktzoner förklarar utrikesministern att Schibbye och Persson ignorerat UD:s reseråd. Det är ett groteskt agerande av en utrikesminister.

Företaget Schibbye och Persson skulle granska heter Lundin Petroleum. Ett svenskt oljebolag med strategin att gå in i diktaturer och krigshärdar innan andra vågar sig dit. Ett smart, men cyniskt sätt att tjäna pengar snabbt.

Tidningen Affärsvärlden analyserar företagets verksamhet så här: ”Genom att leta efter olja i politiskt instabila länder har bolaget kommit över intressanta koncessioner till avsevärt förmånligare villkor än vad som annars är möjligt.”

Det handlar om länder som Iran, Syrien, Libyen, Sudan och Etiopien.

Mängder av rapporter har lämnats om grova övergrepp mot befolkningen i samband med företagets letande och borrande efter gas och olja. Anklagelserna har varit så många och så hårda att internationella åklagarkammaren förra året inledde en förundersökning mot företaget. Brottsrubriceringen är folkrättsbrott.

Vår utrikesminister har varit ett av företagets ansikten utåt. Ett viktigt ansikte. Efter sin tid som statsminister hade han många internationella kontakter, ett kontaktnät han använde sig flitigt av som representant för oljebolaget. Han klev inte av företaget förrän han utsågs till utrikesminister 2006.

I dag är hans situation omöjlig. Sammankopplingen med Lundin petroleum och agerandet i fallet Schibbye och Persson gör att Carl Bildts trovärdighet när det gäller folkrätt, fred och mänskliga rättigheter är lika med noll.

Mer läsning

Annons