Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund bestämmer

/
  • Jan Björklunds bäbis, betyg från fjärde klass, vann politiska framgångar i onsdags.

Jan Björklund var ett misslyckande som utbildningsminister. Det visade bland annat Pisa-undersökningen där den svenska skolan han ansvarade för, gavs underbetyg.

Annons

Att föreslå betyg från fjärde klass, var Björklunds sätt att avleda uppmärksamheten från sina och regeringens misslyckanden ifråga om skolpolitiken och det faktum att man inte ville rubba exempelvis det fria skolvalet, som skapat en segregerad skola.

Få saker signalerar lika mycket handlingskraft som att peka med hela handen. Ordning och reda, som motpol till flumskola, trots att det var Jan Björklund och regeringen som skapade den verkliga flumskolan, i vilken barnen lärde sig allt mindre. Betyg från fjärde klass, skulle ge oroade föräldrar och väljare besked om att det fanns en fast hand som styrde skolan i rätt riktning. Trots att det inte fanns det.

Betyg från fjärde klass är kanske ett av de tydligaste exemplen på den politiska gren som går ut på att göra något, utan att egentligen göra något. Skolans problem handlar inte om att svenska elever inte får betyg tillräckligt tidigt. Skolans problem handlar istället om det fria skolvalet och friskolereformen, om brist på övrig personal i skolan, som exempelvis skolsköterskor, om snart sagt allt, utom att eleverna inte får betyg i tillräckligt låg ålder.

Men de verkliga problemen vill inte Jan Björklund göra något åt. Det är han dock inte ensam om. Det fria skolvalet och skolan som bransch är heligt politiskt tankegods i dag.

Att införa betyg från fjärde klass har för övrigt en annan för politiker av Björklunds typ uppenbar fördel; det kostar förhållandevis lite.

Onsdagens kompromiss, som innebär att betyg från fjärde klass kommer införas på försök 2017 i 100 skolor som frivilligt får anmäla sig, är inget annat än dålig politik. Regeringen kompromissade mot bättre vetande. För även om många i riksdagen gillar betyg från fjärde klass, gör andra det inte. Det enda stöd som egentligen finns för det förträffliga i att införa betyg från fjärde klass, är Jan Björklund.

Kungliga Vetenskapsakademien har förkunnat att det varken i svensk eller internationell forskning finns stöd för att tidiga betyg skulle ha en positiv effekt på elevernas lärande. Av de 44 tillfrågade remissinstanserna i Björklunds utredning rörande detta med att börja betygshetsa fjärdeklassare, ansåg 34 av dem att betyg från fjärde klass var en dålig idé. Vilket innebär att regeringen valde att lyssna mer på Jan Björklunds behov, än på skolbarnens.

Det skulle kunna hävdas att det parlamentariska läget krävde detta offer. Det gjorde det dock inte. Opinionen är inte överförtjust i förslaget och Kristdemokraterna och Centern har börjat vackla i sitt stöd.

Fortsätter mandatperioden på det här viset, riskerar regeringen kompromissa fram en borgerlig valseger 2018.

För varför rösta på en rödgrön regering, om resultatet ändå är borgerlig politik?

Oavsett regering, är det ju uppenbarligen ändå Jan Björklund som bestämmer över skolan.

Mer läsning

Annons