Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli inte sjuk i sommar

Sommaren är här. Och med den problemen i sjukvården.

Annons

Brist på sjuksköterskor och annan personal innebär inställda operationer och färre vårdplatser. Sämre vård, helt enkelt. Och det från en nivå som redan från start ger magont att tänka på.

I Arbetarbladet löd en av rubrikerna i veckan "Gävle sjukhus svåraste sommar". Vi är inte ensamma om att tvingas skriva den här typen av rubriker om vården.

Att döma av rapporterna från bland annat Sundsvall, Stockholm, Falun och Uppsala, finns skäl att oroas över sjukvården och resurserna även där. För sjukvårdsbristerna är en nationell fråga, problemen som finns i Gävle, finns även på andra håll i landet.

Brist på personal, leder till brist på platser. Utrymmen som används till vård som inte är avsedda för vård, skapar ökad risk för att fel begås i vården och att vi tvingas se fler utbrott av multiresistenta bakterier. Personalbristen inom mödravården och BB i Sverige, innebar förra sommaren att kvinnor som skulle föda i Uppsala, lika gärna kunde hamna i Gävle när det var dags. Sjukvården går på knäna, personalen arbetar under villkor som i slutändan innebär risk för skador och dödsfall bland patienterna. Men landstingspolitikerna verkar inte vara särskilt bekymrade. Trots att även de riskerar tvingas använda vården de konstruerat.

I Sverige finns läkarbrist, men trots detta tar det obegripligt lång tid för läkare med examen utanför EU att få sin erfarenhet och utbildning validerad. Undersköterskorna har blivit färre i vården, vilket innebär att sjuksköterskorna nu även utför undersköterskornas arbete. Istället för att ägna sig åt att träffa patienter, sitter läkarna i sin tur och utför det arbete som tidigare utfördes av läkarsekreterare. Vi har skrivit detta förut. Men det tål att upprepas.

Svensk vård i sig, är det däremot inget fel på. Vi är bland de bästa i världen på en rad områden. Detta är mycket viktigt att komma ihåg när vi förfäras över svensk vård. För det är inte vården i sig som är undermålig. Det är organisationen av vården som inte fungerar. Det är den som leder till stora delar av de problem vi ser. Svensk cancervård är exempelvis högt rankad internationellt. Men vad hjälper det när väntetiderna för behandling är oacceptabelt långa och landstingspolitiker i exempelvis Stockholm förväntar sig att personalen skall kunna ge det ökande antalet patienter samma vård som förut, med mindre resurser.

Som landstingsvården nu är organiserad, är det enda rimliga rådet att vare sig föda barn eller bli sjuk under sommaren. Problemet är bara att människor inte går på klocka ifråga om vare sig sjukdomar eller barnafödande. Vår vård är dock inte strukturerad för att klara av en verklighet där människor blir sjuka även på sommaren.

Att något måste ske som förändrar situationen, är så uppenbart att det inte ens borde behöva skrivas ut.

Mer läsning

Annons