Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockpolitiken luckras upp

/

Vi har åtta partier i Sveriges riksdag. Inte två eller tre. Det kan vara svårt att komma ihåg ibland. Men efter raserandet av Decemberöverenskommelsen krävs det att vi vågar se nya former av partisamarbeten.

Annons

Just nu hålls det landsmöte i Sveriges riksdag. Folkpartiet har samlat ombud från hela landet för att forma sin politik för de närmaste åren. Så här långt har det lyfts en hel del spännande frågor. Ett av dem leder i sin förlängning till att spräcka den stelbenta blockpolitiken.

Det handlar om Folkpartiets (soon to be Liberalerna) förslag om en ny skattereform. Ledarsidan har tidigare skrivit om förslaget här.

Partiledare Jan Björklund förklarar för Aftonbladet att huvudinriktningen är mycket kraftigt sänkt beskattning på arbete. Och det är väl en högerretorik vi på något sätt kan köpa, för egentligen så handlar Folkpartiets skatteförslag om en grön skatteväxling. Lägre skatt på arbete, högre skatt på miljöstörande verksamheter.

Folkpartiet har äntligen insett att det inte går att fortsätta sänka skatterna. Folkpartiledaren motiverar det med att pengarna helt enkelt behövs på annat håll. "Vi sänkte skattetrycket ganska mycket under Alliansregeringens tid men nu ser vi ett antal kostnadsökningar framför oss, bland annat migrationskostnader och att vi behöver förstärka försvaret, rättsväsendet och äldreomsorgen", säger Björklund.

I stället vill partiet höja andra typer av skatter med lika mycket, med andra ord; en skatteväxling. Björklund pekar ut tre områden där skatterna bör höjas: konsumtion, bostäder och miljöförstöring. När det gäller bostäder föreslår partiet att den kommunala fastighetsavgiften höjs och att ränteavdraget fasas ut.

Det här är en skattereform som såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet bör vara intresserade av att diskutera.

I dag sitter vi fast i två, eller tre, block i den svenska rikspolitiken. De rödgröna (regeringen plus Vänsterpartiet), Alliansen (de fyra borgerliga partierna) samt SD. Inget av de båda blocken (rödgröna eller Alliansen) har egen majoritet. I och med raserandet av Decemberöverenskommelsen är det i dag svårt att få igenom beslut för att leda landet. Därför krävs nytänkande. En blocköverskridande skattereform är ett exempel på diskussioner värda att föras.

LÄS ÄVEN: Skadlig blockpolitik

LÄS ÄVEN: Fler än två

Mer läsning

Annons