Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bödeln är Fort Europa

/
  • Ännu en mänsklig katastrof har skett utanför Italiens kust. En båt med närmare 1000 flyktingar kapsejsade, över 700 saknas.

Så har det skett igen. Hundratals män, kvinnor och barn drunknade när en båt kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa i helgen.

Annons

Medelhavet har blivit ett dödens hav. Drömmen om EU, drömmen om ett drägligt liv har lett till att tusentals människor från andra sidan havet söker sig till stränderna inom det område vi kallar Europa.

Enbart båtolyckan under söndagen beräknas ha kostat närmare 700 människoliv. Det är den hittills största enskilda tragedin, under bara en enda dag. Under förra året beräknas drygt 3400 människor dött under sin väg över Medelhavet på sin väg mot EU. Hittills i år är siffran uppe i över 1100 människoliv.

Det får inte fortsätta så här.

De människor som var ombord på den kapsejsade båten var alla från Libyen. Men många var flyktingar från andra länder i närheten som sökt sin tillflykt till Libyen, människor från Syrien, Somalia, Eritrea. Länder som slits sönder av krig. I Libyen finns miljontals flyktingar som ser sina liv rinna bort.

Det talas om skrupelfria smugglare. Men, smugglarnas existens beror på de stängda gränserna till Europa. Då inga lagliga vägar finns in blir de hutlöst dyra och ytterst farliga båtplatserna den enda vägen från krig och fattigdom mot en dräglig framtid.

Bödeln är Fort Europa. Skulden ligger hos medlemsländernas slutna gränser.

Vi måste öppna fler möjligheter för människor att ta sig till Europa. Lagliga vägar. Säkra vägar. Annars kommer tragedierna att återupprepas. Gång på gång. Och vi kommer att få höra politikerna stå i talarstolen och säga "aldrig mer". Men det kommer att ske igen, gång på gång. Så länge människor lever i krig och i fattigdom kommer de att göra vad de kan för att fly.

Det finns de som på allvar menar att vi ska stänga gränserna än mer. Att vi ska säga nej till människor som riskerat sina liv för att ta sig hela vägen till Sverige.

Men den som vill minska antalet människor som söker sig till Sverige för skydd bör i stället för att bygga högre murar ansluta sig till fredsrörelsen. Upprustning, militära samarbeten och vapenexport är helt fel väg att gå. Vi behöver kraftsamla för en tryggare och jämlikare värld, där människor känner framtidstro. Det är den absoluta och enda lösningen på flyktingströmmarna. Det är samtidigt det enda solidariskt möjliga alternativet.

Mer läsning

Annons