Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böghat i Riga

De baltiska staterna vill så gärna vara moderna, västerländska, fria, demokratiska. Stark längtan efter normalitet efter decennier av sovjetiskt förtryck. Svenskarna seglade iväg till städer som en gång var storsvenska, nu vänligt inbjudande för valutaturister. Idyller i bild, fynd på marknadsanpassade marknader. Billig sprit.

Annons

Svenska banker hällde miljarder över låntagare som skyndade till bilhallar, mäklare och butiker med det allra senaste, och dyraste från väst.

Nu ligger ekonomin i ruiner, bankerna kräver allt tillbaka, till vilket pris som helst, regeringarna sänker löner och monterar ner redan glesa sociala skyddsnät. Det är hårda tider.

En alternativ bild av de baltiska staterna kan tecknas: Homofobiska, inskränkta, korrupta, religiös fundamentalism, högerextremism. Bögar och flator lever farligt, om de ens vågar kliva ut ur anonymitet. Öppet homosexuella misshandlas, ofta av polisen. En doft av europeiskt 50-tal över synen på sexuella minoriteter.

I morgon skulle gay-aktivister från hela Baltikum paradera genom Riga. Tillstånd fanns, Nyamko Sabuni på plats, polisen lovade säkerhet för alla.

Men i går nya besked, kommunpolitikerna backade. Säkerheten kan inte garanteras, hette det. Liv i fara.

Det verkliga skälet var protester från religiösa extremister, vanlig gangsterism och ett kommunalval. Politiska karriärer i fara för alla som säger ja till paraden. Hatet och föraktet mot homosexuella har starkt folkligt, och kyrkligt stöd. Det är sorgligt och upprörande.

Mer läsning

Annons