Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkott eller spela tennis?

Några noteringar från Gaza, Jerusalem och Stockholm (och Malmö):
14 000 sönderbombade hem ligger ännu i ruiner. Tiotusentals Gazabor är fortfarande hemlösa.

Annons

600 000 ton betong i groteska drivor. Men Israel släpper inte in byggmaterial och håller gränserna stängda för allt utom det direkt livsuppehållande.
 I Jerusalem pågår etnisk åtskillnadspolitik utan att det väcker särskild internationell uppmärksamhet; kommunstyrelsen har beordrat rivning av 80 hus i det arabiska östra Jerusalem och flyttar sedan de boende, 1 500 personer, till norra Jerusalem. De övergivna kvarteren övertas av judiska bosättare.
En ny regering formeras efter valet. Benjamin Netanyahu försöker få med Kadima och Arbetarpartiet, men det blir troligen en extrem högerregering, som säger nej till förhandlingar och tvåstatslösningen.
 Palestiniernas maktlöse president Mahmoud Abbas landar i Stockholm i dag och möter regeringen och oppositionen. Abbas har titeln men inte makten; palestinierna föredrar Hamas, som styr i Gaza och har en majoritet bakom sig på Västbanken.
Men ingen i väst talar med Hamas, som bekvämt skrivs ut som terrororganisation, som PLO en gång i tiden. Men utan Hamas ingen möjlig förhandlingslösning. Abbas är förbrukad, men lämplig som israelisk partner i meningslösa samtal. De leder bara till mer repression, mer förtryck och rasism.
 I Malmö, kanske snart i Stockholm, diskuteras tennismatchen mot Israel, som FN anklagar för krigsförbrytelser och brott mot folkrätten. Det går att lägga till apartheidpolitik.
Men idrottens företrädare och ett liberalt borgarråd i Stockholm drar på sig dumstruten och svamlar om idrott och politik; oförenliga.
Samma enfaldiga argument mot Sydafrika, den grekiska diktaturen och, i en annan tid, det tyska riket.
 Stoppa matchen, bojkotta israeliska varor.

Mer läsning

Annons