Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta Israel

/
  • BOSÄTTARE TAR ÖVER. Israelisk polis, med hjälp av bosättare, vräker 50 personer från sina hem i östra Jerusalem. Flera av de vräkta har bott i husen i över 40 år.

Annons

i Gaza, fortsatt utbyggnad av illegala bosättningar och upprörande vräkningar i östra Jerusalem. Israel nonchalerar världssamfundet och ignorerar Obama. EU kan på sin höjd ses som irriterande, men inget som stör.

Den folkrättsvidriga politiken, som kan skrivas som rasistisk, har brett folkligt stöd. Högsta domstolen hade inga invändningar mot övergreppen i helgen, då 50 personer vräktes från sina hem, där några av de utkörda och nu bostadslösa bott i 40 år. Soldater, polis och ivriga bosättare hjälptes åt att bära ut barn och bohag på gatan. Sedan klev bosättarna in och tog över hus och hem.

Inga betänkligheter noterade hos de israeliska företrädarna mot att ställa palestinierna på gatan, de är inte värda annat. Och detta är ju landets officiella politik. Inget särskilt konstigt med det, palestinier har ju körts bort förut, ofta från mark de brukat i flera hundra år.

Den här sortens bestialiska övergrepp har allt för länge haft omvärldens tysta medgivande. Inga större protester mot ockupationen och kolonialiseringen av Västbanken, i Gaza fick de israelisk stormtrupperna härja som de ville. Fortsatt strypgrepp på Gazas invånare, men vem bryr sig?

utrikesministern, som skulle föras till psykbehandling i varje civiliserad stat, ses som avvikande men ingen som måste tas på allvar. ”Han är ju inte klok”, noterade Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Samma gradering kan göras av den israeliska regeringen; den driver en politik som leder till en mänsklig och politisk katastrof.

Premiärminister Netanyahu tror att Israel kan köra ut några hundra tusen palestinier, förvandla Israel till en etniskt rensad stat, en judisk stat, och anfalla Iran om det ligger i Jerusalems intresse. Några miljoner palestinier betraktas som rättslösa daglönare i den judiska judiska staten.

En gangsterstat, som upplever sig som sanktionerad av Gud. Bosättarna i Jerusalem, där högerextrema inte alls täcker den ideologiska hemvisten, ser inte ens palestinierna.

omvärlden nu tröttnat. Carl Bildt kallade upp den israeliska ambassadören till UD i går. Det som händer i Jerusalem ”oacceptabelt”, säger han. Obama reagerar starkt mot övergreppen och EU har skärpt tonen. Men Jerusalem bryr sig inte.

Därför: Bojkotta Israel. Inför ekonomiska sanktioner. Öka stödet till palestinierna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons