Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonden som inte ger upp

/

Annons

Vad är politik för dig?

– Det finns mycket politik i jordbruk. Dieselkostnaderna och elkostnaderna är väldigt höga, det handlar om en femtedel av alla kostnader för mig. Så jag är mycket intresserad av hur vi skapar en hållbar långsiktig energiproduktion, för både el och bränsle. På sikt måste vi få ner kostnaderna.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– Jag jobbar ju väldigt mycket och hinner inte sätta in mig så mycket i politiken. Men jag måste svara jordbrukspolitiken. Den borde vara mer långsiktig, det tar flera år att ställa om från mjölkkor till köttdjur som jag har gjort. Men spelreglerna förändras hela tiden. Nu får vi till exempel inte ha träd på betesmarken, eftersom det inte finns träd på betesmarkerna i södra Europa. Men här använder våra djur träden som skydd och skugga. Jag tror att alla lantbrukare hellre får betalt för det de gör än får någon form av jordbruksstöd.

Hur har ditt liv sett ut under de senaste fem åren?

– Jag började med köttdjur, och har haft många extrajobb på sidan av. I dag har jag 85 djur och tre deltidsanställda på gården.

Tror du att politiska beslut har inneburit något för just dig?

– Ja. Jag har anställda under 25 år, och det innebär lägre arbetsgivaravgifter. Det hjälper väldigt mycket. Det är ett bra sätt för de unga att komma in på arbetsmarknaden.

För vilka tror du att den förda politiken har haft störst betydelse?

– Svårt att säga. Jag tror att man blir väldigt låst i sina egna problem.

Vad skulle du vilja förändra i Sverige?

– Vi måste satsa mer på en hållbar energipolitik. Det finns ju så mycket att ta till vara, som raps och andra förnyelsebara energikällor. Vi bör tänka mer på jordbruken. De stora köpcentrumen breder ut sig. Risken är att avstånden till jordbruken blir för små. Kommer avgaserna för nära blir det vi som får flytta. Men det handlar så mycket om ekonomi i det där.

Har du fått mer i plånboken under de senaste åren?

– Nej, det är ingen skillnad. Kostnaderna har ökat så mycket. För tre år sedan kostade dieseln 9 kronor litern, nu kostar den lika mycket som bensinen, 13 kronor. Även om jag inte får mer i plånboken så existerar det inte att ge upp. Jag har aldrig ens tänkt på något annat liv. Senaste semestern var för 15 år sedan. Då reste jag en vecka till svärmor i Jämtland.

Hur ser du på din egen framtid?

– Vi driver en gårdsbutik med ekologiskt kött, och jag hoppas att vi kan få ekonomi i den. Nu ser det ut som om vi kommer att få en återförsäljare av fryst kött. Det är positivt.

Vilka drömmar har du?

– Att fortsätta med det jag gör. Jag hoppas att konsumenterna i framtiden kommer att uppskatta det de svenska lantbruken producerar mer än de gör i dag. Jag vill ju hålla på med det här.

Om du hade makten att bestämma om stadsbudgeten, hur skulle du prioritera?

– Jag har inte den tiden som krävs för att följa politiken så noga och det skiljer så lite mellan de politiska blocken. Jag är nog mer praktiker än teoretiker. Men, jag tycker att jordbrukspolitiken bör förändras. Jordbruksstödet och bidragskrånglet tror jag att de flesta lantbrukare helst vill slippa. Vi vill hellre få betalt för våra produkter. I dag är det så mycket regler att följa så att man inte hinner vara lantbrukare.

Mer läsning

Annons