Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonusläkare

Annons

I Gävleborgs landsting råder brist på bland annat patologer, barnläkare och familjeläkare. I ett försök att locka läkare till regionen beslutade landstinget sig 2011 för att erbjuda läkare en bonus på 200 000 kronor, förutsatt att de skrev på för att jobba i länet under ett år.

En bonus som i runda slängar motsvarar en stafettläkares månadslön och därmed är ett ekonomiskt försvarbart initiativ som dessutom sätter behovet av kontinuitet inom vården i fokus. 

Men bara fem läkare nappade på erbjudandet. Därför har landstingsdirektören nu beslutat sig för att höja bonusen. Den som skriver på för ett år får 300 000 kronor och den som skriver på för två år får 500 000. 

I sammanhanget handlar det inte om några astronomiska summor. I grunden utgör  det dock resultatet av ett nationellt problem där Sverige i dag utbildar för få läkare.

Vilket bland annat lett till att regioner som Gävle-borg ofta tvingas förlita sig på dyra och för patienten problematiska stafettläkarlösningar, alternativt försöka locka till sig läkare med hjälp av bonusar. Lösningar som förvisso kan bidra till att lösa den akuta krisen, men som inte löser de långsiktiga problemen vi står inför.   

Regeringen har 2011 utlovat fler utbildningsplatser på landets läkarprogram.

Det är bra. För vad läkarbristen i slutändan leder till är en försämrad vård där patientsäkerheten äventyras och kvalitén på vården du får avgörs av vilket landsting du bor i. 

Mer läsning

Annons