Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgar-Batljan

Socialdemokraternas problem ligger INTE i att man låter för lite som Moderaterna. Problemet ligger i att man låter alldeles för lite som Socialdemokraterna.

Annons

Ilija Batljan, politisk framgångsmaskin inom Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting talar ut i Veckans Affärer. Och det är faktiskt svårt att utröna om det är en Socialdemokrat eller Moderat som talar. För Ilija Batljan tycker idén om att återinföra fastighetsskatten (fastighetsskatten avskaffades dock aldrig, den döptes bara om till avgift) är korkad och att förmögenhetsskatt är perverst.

Ett; fastighetsskatt är på intet sätt en för Sverige unik skatt. Den är förvisso svår att utforma på ett sätt som innebär att utfallet inte skapar orimliga konsekvenser för någon endast. Så är dock ofta fallet med lagstiftning som omfattar stora samhällsgrupper. Fastighetsskatten utgör dessutom en av de bästa skattebaser som finns. Två; förmögenhetsskatt är inte perverst, i Sverige har den bara under allt för lång tid varit utformad på ett sätt som gjort den näst intill frivillig.

Batljan är högersosse, och faktiskt så blå att han bara med mycket välvilligt sinne faktiskt kan kallas för Socialdemokrat. Möjligen kan det faktiskt vara så att Batljan råkade skicka in sin medlemsansökan till fel parti.

Ett parti som Socialdemokraterna måste dock vara intelligent nog för att kunna acceptera att visionen om Socialdemokratin kan se väldigt olika ut.

Ilja Batljan vill Socialdemokratin väl. Han bidrar också till en intelligentare Socialdemokrati. Hans röst behövs, för trots att frispråkighet sällan och aldrig lönar sig inom Socialdemokraterna är han just detta; frispråkig. En som inte sitter ner och tiger i väntan på nästa steg upp inom partiapparaturen. Hans analys rörande Socialdemokraternas valförlust är mycket lätt att skriva under på. I nämnda intervju i Veckans Affärer konstaterar Batljan nämligen att vad som sänkte Socialdemokraterna var:

”Avsaknaden av politik. Det saknades en helhetsdiskussion om vår vision. I stället för att förklara vår helhetssyn bildade vi ett slags lapptäcke av sakfrågor och kompromisser som inte hängde ihop.”

Ilija Batljan har dessutom rätt på ytterligare ett område: Socialdemokraterna måste nu villkorslöst fokuserar på partiets ideologiska grund och bli den moderna, progressiva och reforminriktade kraft partiet en gång var i sin ungdom.

Men det är ett arbete som måste föra partiet mot vänster. Inte ännu längre ut mot höger.

Mer läsning

Annons