Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgare tar in

/
  • NÄRMAR SIG VARANDRA. Vänsterblockets övertag om väljarna har minskat. Just nu har Mona Sahlin med kollegor lägsta stödet sedan tiden efter valet 2006. Och Fredrik Reinfeldt det högsta.

Annons

Den borgerliga regeringen tappade sitt väljarövertag över vänsterblocket en månad efter valet 2006. Den började ju regerandet dåligt med ministeravgångar och beslut som ogillades, exempelvis försämringen av A-kassan.

Socialdemokraterna fick ökat stöd. Ett tag hade vänsterblocket en ledning med 20 procentenheter.

Under hösten 2008 hände dock något i väljaropinionen. Borgarna gick till PR-offensiv inför höstbudgeten, med utspel om budgetnyheter. Det satte borgarna i mediernas centrum och de fick ökat stöd.

Sedan kom finanskrisen. Under senhösten fick de sittande regeringarna i olika länder ökat stöd, oavsett politisk färg, så även i Sverige. Vänsterblockets övertag minskade.

Socialdemokraterna hade även några självmål under hösten, som när ledningen var på väg att inleda samarbete med Miljöpartiet men inte med Vänsterpartiet.

Det blev till slut ett samarbete mellan S, MP och V. En del S-väljare tycker att det är bra, andra inte. Några av de senare har kanske gått till borgarna. Eller tillbaka dit, eftersom några av dem röstade borgerligt 2006 och lätt går mellan blocken.

Tecken finns också på att en del gått från S till gruppen osäkra, som ökade med två procentenheter till 20,5 procent jämfört med i januari i mätningen från Synovate i lördags.

Att märka är att den borgerliga propagandaapparaten svartmålat Mona Sahlin, gällande trovärdighet och annat, vilket kanske gett resultat.

Vänsterblocket minskade till 50,0 procent, vilket är blockets lägsta stöd efter valet 2006. Borgarna ökade till 46,1 procent, vilket är högsta noteringen sedan 2006.

Borgerliga väljare brukar stödja det borgerliga parti som är framgångsrikast för tillfället. Det stämmer även nu, eftersom Moderaterna ökar till 28,8 procent. Det är över valresultatets 26,2.

Övriga tre regeringspartier går det sämre för. De får totalt 4,7 procentenheter under valresultatets 22 procent.

Det jämna läget visar att valet 2010 inte blir en promenadseger för vänsterblocket, vilket mätningarna länge tydde på. Det lutar i stället åt en jämn valutgång.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons