Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig självbild

/
  • STÖDDIGA.Trots motgångarna för S med affären om hyresbidraget till Håkan Juholt får de fyra borgerliga partierna bara 48,6 procent. De är alltså fortsatt beroende av Sverigedemokraterna, som fick 5,4 procent, för att nå majoritet.

Annons

Dagens industri skrev nyligen i ledare att Socialdemokraterna måste lära sig att de inte kan göra anspråk på regeringsmakten ensamma. En jämförelse gjordes med de tre nordiska grannländerna, där S har 20 till 35 procent och regerar med andra partier.

Dagens industri anser att S bör anamma en självbild av att vara mindre än ett 45-procentsparti som regerar nästan jämt.

Tidningen har rätt i att S kan behöva se över självbilden. Men tidningen har missat att S inför valet i fjol för första gången på 50 år gick till val med ett regeringsalternativ som bestod av mer än egna partiet, med MP och V.

Det visade på en mer ödmjuk självbild hos S. Men hur är det med ödmjukhet och självbild hos borgerligheten?

På 55 år har borgarna i riksdagsval inte fått en majoritet av både röster och mandat i riksdagen mer än en gång: 1976.

Efter valen 1979, 1991, 2006 och 2010 bildade borgarna regering, men hade fått en minoritet av rösterna. 1991 och i fjol bildade de minoritetsregeringar. 1979 och 2006 fick de en riksdagsmajoritet, trots minoritet av rösterna.

I de tre grannländerna där S har 20 till 35 procent är borgerligheten söndersmulad. Främlingsfientliga, högerpopulistiska partier har 12 till 22 procent av rösterna, två till fyra gånger mer än Sverigedemokraterna.

De borgerliga blocken där är upplösta. I de tre länderna regerar borgerliga partier nu med Socialdemokraterna och även med motsvarigheten till Vänsterpartiet.

Den svenska borgerligheten måste inse att den inte är ett 50-procentsalternativ utan beroende av främlingsfientliga Sverigedemokraterna för att kunna regera.

Svensk borgerlighet måste, likt i grannländerna, vara beredd att regera inte bara med S utan även med V. Dit är det långt, bland annat beroende på borgerlighetens självbild.

Inte ens i den sammanställning av fem opinionsmätningar i oktober som Novus gjort för SR Ekot i går får de borgerliga partierna en majoritet.

Trots motgångarna för S med affären om hyresbidraget till Håkan Juholt får de fyra borgerliga partierna bara 48,6 procent. De är alltså fortsatt beroende av Sverigedemokraterna, som fick 5,4 procent, för att nå majoritet.

 Robert Sundberg

Mer läsning

Annons