Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra ändring 1

Annons

Nej. Försäkringskassans beslut att spara pengar genom att stänga sina servicekontor var ingen bra idé. Det tycker vare sig kunderna (läs medborgarna) eller politikerna.

På tisdagen beslutade riksdagens socialförsäkringsutskott om ett gemensamt så kallat utskottsinitiativ (de begär att regeringen återkommer med förslag, i det här fallet om hur Försäkringskassans personliga service ute i landet ska säkras).

Bakgrunden är regeringens beslut att minska Försäkringskassans anslag med 300 miljoner kronor.

Försäkringskassan slog bakut och svarade med att man i sådana fall inte hade råd att ha kvar servicekontoren.

Något som man skulle kunna tänka var ett strategiskt genmäle från Försäkringskassan. Eftersom Försäkringskassans kunder är de som allra mest behöver just personlig service.

Återstår att se om kassan får behålla sina miljoner. Eller om de ska tas från någon annan onödig verksamhet, som sjukpenning eller assistansersättning.

Bra ändring 2

Nej, upplägget att företag tjänar pengar på att byta hundratusentals svenskars premiepension på en och samma gång var ingen bra idé. Det tycker vare sig Pensionsmyndigheten eller politikerna. På tisdagen beslutade pensionsgruppen (där de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna ingår) att stoppa den här formen av byten.

Bakgrunden är den mångmiljonindustri som vuxit fram kring premiepensionen.

Där tekniskt avancerade webbrobotar genomför bytena och möjliggör att tusentals fondbyten kan göras i stort sett samtidigt.

Anledningen till att politikerna nu har bestämt sig att ändra på detta är att massbytena innebär problem för fonderna. Fast huvudproblemet är väl egentligen något helt annat. Att vi alla har tvingats bli spelare.

Där vår pension ligger i potten.

Mer läsning

Annons