Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränderna är terrorhandlingar

/
  • De rykande resterna av skolan i Kånna som totalförstördes i en brand natten till lördagen. Skolan var tänkt att användas som evakueringsbostäder för flyktingar.

Onsala, Kånna och Arlöv. Alla är namn på orter där tilltänkta flyktingboenden den senaste veckan har eldhärjats. Boenden som satts i brand.

Annons

Nu uppger Umeå kommun att de kommer att hemlighålla var deras kommande flyktingboenden ska placeras. "Efter den senaste veckans brandincidenter i södra Sverige tycker jag inte att det är okej att exponera de adresserna. Risken är att ligister får för sig att bränna ned lokalerna också här", säger socialdirektör Ewa Klingefors till Västerbottenskuriren.

Ligister? Nej, det här är inga pojkstreck. Det här är något annat. Något värre. Mycket värre.

Av allt att döma sätts byggnader i brand av den enkla anledningen att människor som söker sin tillflykt här hos oss ska bli skrämda, inte kunna räkna med tak över huvudet. Det handlar om människor som har genomgått långa och farliga resor för att få trygghet och ro. Dessa människor möter dock inte trygghet, utan tvärtom. De får se sina tilltänkta boenden i brand. Det är politiskt motiverade bränder, bränder med syfte att skrämma, bränder med syfte att förändra politiken åt ett visst håll.

Vi bör kalla dessa bränder för vad de är: terrorhandlingar.

Den som står bakom ett planerat attentat mot andra människor i syfte att skapa skräck hos en befolkning eller organisation utan att ta hänsyn till människors säkerhet är per definition en terrorist. Bränderna i flyktingboendena är inga pojkstreck. Det är terror.

Det är en terror som har brett ut sig i vårt land. Den vita, goda, terrorn.

Anledningen till att vissa människor tror att det är okej att riskera andra människors liv genom att sätta eld på flyktingboenden är att de känner stöd. Att det gör något rätt, något bra. De känner sig som en del av en massiv folkrörelse. Vi mot dom.

Vi svenskar mot de som kommer utifrån.

Den här polariseringen har växt. Vi möter en flod av hat på nätet. Men inte längre bara på forum som Avpixlat eller Fria tider, utan även på våra sociala medier. I mångas facebook-flöden är det numer vardagsmat med konspirationsteorier och myter om de som kommer utifrån. Konspirationsteorier och myter som blir till en sanning. Vi mot dom. Tummarna uppåt. Like.

Sverige måste vara bättre än så här. Vi måste säga stopp. Det får aldrig vara okej med ett hat som piskar på polariseringen mellan människor. Konspirationsteorier och myter måste spräckas. Annars riskerar vi än fler flyktingbränder, än mer terror.

Det börjar hos dig och mig. Vi måste säga ifrån när vi ser nästa hatfyllda facebookpost. Vi måste spräcka myterna. Inte bara för att människor som söker sig till oss ska känna trygghet. Utan för oss alla.

Läs även: Avhumaniseringen

Läs även: Terrorn

Mer läsning

Annons