Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brexit - en ödesfråga för EU

/

Annons

Kommer prinsessan Madeleine att deporteras från sitt nya hemland England om Storbritannien lämnar EU? Nej, naturligtvis inte. Madeleine är gift med en engelsman och får därmed automatiskt stanna i landet i händelse av en Brexit. Dessutom har hon blått blod, vilket brukar vara en garanti för att inte påverkas av den typen av storpolitiska vågor som riskerar att följa med ett brittiskt utträde ur EU-samarbetet. Men för vanliga människor på Storbritanniens gator är frågor om deportation, ekonomi och möjligheter att arbeta i andra EU-länder högst relevanta frågor inför den kommande folkomröstningen om britternas plats i det europeiska samarbetet.

Storbritanniens vara eller icke vara i unionen dominerar den europeiska debatten i Europaparlamentet sedan EU:s president Donald Tusk i veckan lämnade sitt förhandlingsbud till Storbritannien. I mångt och mycket överensstämde Tusks bud med de krav som Cameron ställt: En "nödbroms" för välfärd till EU-migranter under deras första fyra år i landet om Storbritanniens ekonomi blir för ansträngd; ett skydd för länder som inte är med i eurosamarbetet och ett "rött kort" som ger mer makt till de nationella parlamenten vid EU-beslut.

Budet togs emot väl av premiärminister David Cameron, vars konservativa parti i regel är mer EU-skeptiska än vad arbetarpartiet Labour är, och som nu har fram till valet i juni på sig att övertyga både sitt parti och sina väljare att ett reformerat EU-medlemskap är ett bättre alternativ än att stå utanför maktens salonger.

Det tillmötesgående budet visar att Tusk tar varningssignalerna om ett brittiskt utträde på största allvar. I grunden handlar det om idén om vad EU är, kanske än viktigare: Vad EU vill vara i en tid som definieras av stora gemensamma utmaningar och en turbulent omvärld.

Samtidigt riktas det kritik mot förhandlingsbudet som beskrivs som alltför generöst och att rädslan för ett Brexit får övriga EU-länder att dansa helt efter de EU-skeptiska britternas pipa. Vad de resterande 27 EU-länderna tycker lär får vi veta vid nästa toppmöte 18-19 februari.

Mer läsning

Annons