Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bu för Barroso!

/

Det gick inte många dagar efter valet till Europaparlamentet förrän EU-ländernas regeringschefer körde över parlamentet.

Annons

I spetsen för överkörarna var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han har på EU-toppmötet i Bryssel i midsommar verkat för att sittande ordföranden i EU-kommissionen, José Manuel Barroso, ska få vara kvar.

Enligt Reinfeldt är ett skäl för det vikten av att EU-kommissionen är handlingskraftig inför svenska ordförandeskapet i EU andra halvåret i år.

Ett annat skäl är nog att Barroso hör till samma partisfär som Reinfeldts M, konservativa EPP som ökade sina mandat i EU-parlamentet i valet 7 juni.

Samtidigt finns det kritik mot Barroso. Han anses inte ha varit handlingskraftig då den ekonomiska krisen blossade upp.

En kritik från vänster är att Barroso sitter fast i högerpolitiska synsätt som inte fungerar i det läge krisen fört med sig då statliga ingripanden behövs i ekonomin.

EPP har inte majoritet i Europaparlamentet, även om de är största parti. De måste göra upp med andra partier. Men övriga stora partigrupper, Socialdemokraterna, Liberalerna och De gröna, är kritiska mot att EPP-stödda Barroso ska få fortsätta som ordförande för EU-kommissionen.

Det är här Reinfeldt och parlamentsöverkörarna kommer in. De ville inte invänta den demokratiska process i EU och dess parlament som ska ske innan kommissionens ordförande, Barroso eller någon annan, utses.

Även om det uppstår nackdelar om EU-kommissionens ordförande inte utses nu, som oklarheter inför det svenska ordförandeskapet, borde Reinfeldt som talat väl om Europaparlamentet låta denna process ha sin gång.

Möten som midsommarhelgens mellan statsminister Reinfeldt och ledare från andra EU- länder, kommer vi att få se mer av i höst. Men om det går för Reinfeldt som för Göran Persson under det svenska EU-ordförandeskapet första halvan av 2001, kommer Reinfeldts regering inte att få några väljarvinster till följd av det.

Stödet för Perssons S låg stilla under EU-ordförandeskapet 2001. Det var efter terrorattackerna i USA 11 september, efter ordförandeskapet, Perssons popularitet ökade, liksom stödet för S.

Mer läsning

Annons