Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt ut sprutorna

/
  • Liberalisering. Att säga ja till sprututbyte är inte att säga ja till en liberalisering av narkotikapolitiken.

Annons

för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens Folkhälsoinstitut gemensam sak och uppmanade till politisk enighet för att möjliggöra införandet av sprututbyte. Inte som en del av narkotikapolitiken, men som en del av hälsopolitiken.

detta sprututbytesprogrammen handlar om; hälsa. Om att förebygga spridningen av bland annat hepatit och hiv bland intravenösa missbrukare. Att säga ja till sprututbyte är inte att säga ja till en liberalisering av narkotikapolitiken.

sprututbytesprogrammen i lag, och kraven som ställs är höga. Vid en ansökan från ett landsting måste även kommunerna inom landstinget biträda ansökan som görs hos Socialstyrelsen. Krav ställs på att dessa skall kunna redovisa vilken missbruksvård som finns tillgänglig och hur samarbetet mellan vården och socialtjänsten kommer att se ut. Den som deltar i ett sprututbytesprogram skall erbjudas information om smittrisk, hur man skyddar sig mot smitta, om vilka risker som är förknippade med missbruk. De skall också erbjudas test, vaccinationer, avgiftning, vård, behandling och stöd.

är inte och får aldrig tillåtas vara ett alternativ till en vård som syftar till att hjälpa människor ut ur det destruktiva missbruket av narkotika. Det är inte heller så vi i Sverige utformat lagen om sprututbyte eller riktlinjerna för sprututbytesprogrammen. De sprututbytesprogram som finns i Malmö och Lund etablerades redan under mitten av 80-talet och har sedan dess fungerat väl.

fortsätter alltså frågan om sprututbyte att vara politiskt kontroversiell. Socialdemokraterna valde som vi rapporterade om under helgen exempelvis att stryka formuleringen i sina riktlinjer som skulle ha inneburit ett klart och tydligt ställningstagande för sprututbyte.

ett samhälle är och vilka värderingar som präglar dess konstruktion, handlar först och främst om hur vi väljer att förhålla oss till de allra mest utsatta av oss. Frågan om sprututbyte borde inte vara kontroversiell. Det borde vara en självklarhet att göra allt för att hindra smittspridning bland intravenösa missbrukare och samtidigt arbeta för att hjälpa dessa människor att ta sig ur sitt missbruk.

Något motsatsförhållande mellan sprututbyte och en restriktiv narkotikapolitik finns inte.

Mer läsning

Annons