Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern att lita på?

Annons

På många sätt framstår Centern som det just nu piggaste av allianspartierna. Annie Lööf gjorde exit från den politiska arenan med buller och bång när hon inför sin föräldraledighet avrundade med att läsa lusen av SDs Jimmie Åkesson. Just nu åternjuter Lööf det högsta förtroendet av alla partiledare enligt opinionsmätningarna, trots att hon är den enda av dem som är frånvarande från sin post. Vilket kanske säger en del om svensk politik. Och en hel del om övriga partiledares prestationer.

Under helgen håller Centern partistämma i Falun. Det allmänna intrycket av Centern är det av ett parti som faktiskt ägnar sig åt idépolitik. Vem minns inte de intellektuella akrobatikkonsterna när partiet skulle klubba sitt idéprogram som bland annat innehöll förslag om månggifte och fri invandring. Uppmärksamheten blev stor. Somligt var nonsens, men annat, som tankegångarna om fri invandring, en idémässigt god bas för att driva progressiv borgerlig politik.

Samtidigt som Moderaterna famlar efter en ny väg, Folkpartiets främsta bekymmer rimligen bör vara hur man blir av med Jan Björklund och Kristdemokraterna hittat sin familjepolitiska bästis i Sverigedemokraterna, har Centern efter valet uppenbarligen laddat om och tagit på sig ledartröjan för alliansen.

När Folkpartiet och Kristdemokraterna börjat svansa efter Sverigedemokraterna, har Centern tydligt satt ner foten. Det hedrar naturligtvis Centern, eftersom Sverigedemokraternas potentiella samarbetspartners utgörs av det borgerliga blocket. Därför är också stämmotalet och upprepningen av beskedet om att Centern aldrig kommer gå i armkrok med de som sprider rädsla och hat ord att binda Centern till.

Näringslivet går nämligen redan armkrok med Sverigedemokraterna där bland annat vårdföretag som Capio lutar sig mot Sverigedemokraternas röster i riksdagen rörande vinsterna i välfärden och organisationen Svenskt Näringsliv anser att Sverigedmeokraterna skall behandlas som vilket parti som helst. Det vore oerhört sorgligt att se även de borgerliga partierna vika från de mänskliga rättigheternas och demokratins sida.

Som det ser ut nu, är Centern garanten för att Sverigedemokraterna inte blir det borgerliga blockets femte officiella medlem.

Mer läsning

Annons