Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern har rätt, men fel

Annons

Annie Lööf i Almedalen 2016

Slopad arbetsgivaravgift i två år för att anställa den som tidigare inte haft ett arbete på arbeten med lön upp till 16 000 kronor. Det förslaget presenterade Centern under sin dag i Almedalen.

Enligt Centerns beräkningar skulle det hela kosta staten 12 miljarder i skatteintäkter. Detta i ett läge när vi vet att vi måste tillbaka till 2006 års skattekvot för att klara välfärden i framtiden. Annars blir personaltätheten i skolan, vården och omsorgen lidande, och kvaliteten med den.

Sänkta och låga skatter, oavsett om det handlar om arbetsgivaravgifter eller jobbskatteavdrag, är inte förenligt med höga välfärdsambitioner som land. Sambandet mellan skatter och välfärd är dock inte något som allianspartierna är särskilt intresserade av att prata om.

Centerförslagets utfallet är hypotetiskt. Det finns inga säkra belägg för att en slopad arbetsgivaravgift faktiskt kommer generera 45 000 nya arbeten. Vad som däremot är helt säkert, är att det hela är en dyr reform. Som i likhet med övriga "jobbskapande" reformer Centern var med om att besluta om som regeringsparti baserar sig på en tanke om att skattelättnader leder till fler i arbete. Korgmomsens skulle exempelvis ge 6000 nya jobb, resultatet blev 1000-3000 nya stadigvarande jobb, till en kostnad av 1,8 till 5 miljoner kronor per arbetstillfälle. Centerns kostsamma arbetsmarknadspolitik är alltså redan prövad, utan egentlig framgång.

LO kallade Centerns förslag för "fantasimatematik" under måndagen. Det är en bra beskrivning av förslaget.

Centern talar gärna om att "Sverige ska vara ett solidariskt land som håller ihop.", vilket man bland annat förkunnade på DN debatt under måndagen. Det går naturligtvis inte annat än hålla med. Klart Sverige ska vara just detta. Men Centerns politiska förslag för att nå dit genom sänkta ingångslöner och en reform av arbetsgivaravgiften som påstås ge 45 000 arbeten till kostnaden av 12 miljarder mindre till välfärden, är en politik som de facto slår sönder solidariteten och ökar klyftorna.

Centern har med andra ord rätt ambition. Men använder sig av helt fel verktyg för att minska klyftor och bygga solidaritet.

Mer läsning

Annons