Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens sjuknärvaro morgondagens frånvaro

/
  • Enligt SCB går två miljoner svenskar till jobbet vid minst två tillfällen om året när de egentligen är sjuka.

Annons

Alvedon, halstabletter och näsdukar. Ner med det i väskan innan jobbet på morgonen, sedan jobba hela dagen trots att man egentligen bör ligga nerbäddad och vårda sig själv.

Sjuknärvaro på jobbet är ett växande problem. Enligt SCB går två miljoner svenskar till jobbet vid minst två tillfällen om året när de egentligen är sjuka. Det är en ökning med sex procentenheter sedan 2010. Räknat i antalet människor rör det sig om en ökning på en kvarts miljon.

Det är inga små siffror.

Den största ökningen av sjuknärvaro står unga kvinnor inom vården för. Det är ingen slump. Dels är personal inom vård- och omsorgsyrken mer utsatta för infektion än andra yrkesgrupper. Dels är det yrken som drabbats hårt av nedbemanning och sparkrav samtidigt som verksamhetskraven har ökat. Det säger sig själv att det förr eller senare påverkar personalens hälsa.

Enligt fackförbundet Kommunals rapport Friskt liv i sikte? vittnar kommunalarbetare om en rädsla för att orsaka problem för arbetskamraterna och sämre omsorg för vårdtagarna. Risken är stor att någon vikarie inte rings in, att 87-åriga Agda inte får duscha för att ett underbemannat arbetsteam helt enkelt inte hinner med. Då är en febrig och snorig kollega bättre än ingen kollega alls.

Så ser många kommunalarbetares vardag ut.

Men det handlar inte bara om omtanke för kollegor och vårdtagare. Det handlar också om ekonomi. Det är helt enkelt för dyrt att stanna hemma vid sjukdom. Karensdagen är en svart fläck i lönekuvertet. Det är billigare att bita ihop.

Här har politiker, arbetsgivare och fackförbund en gigantisk uppgift att lösa tillsammans. Dagens skenande sjuknärvaro är morgondagens sjukfrånvaro. Det kan stå samhället dyrt i längden att ignorera varför så många svenskar går till jobbet - och dessutom riskerar att smitta sina kollegor - när de egentligen är sjuka.

Enligt en brittisk studie löper män som anser sig ha dålig hälsa men inte sjukskrivit sig under en treårsperiod, högre sannolikhet att drabbas av hjärtsjukdom än de män som sjukskrev sig. Andra studier visar ett samband mellan högre framtida ohälsa hos dem som är på jobbet trots sjukdom än dem som sjukskriver sig.

LÄS ÄVEN: När jobbet blir en fråga om liv eller död

När folk köar till vårdcentralerna för att få behandling för sina förkylningar och influensa kan läkarna inte göra mycket mer än att ordinera vila och tålamod. De har "snor-jour" när influensasäsongen når sin kulmen och stressade patienter ber om antibiotika för att snabbt kunna komma tillbaka till jobbet.

Arbetslinjen ligger över som en blöt filt även när influensan har sitt grepp om kroppen.

Kanske känner läkare av pressen och vill kunna erbjuda någon form av hjälp till den desperate. Mest antibiotika skrivs det ut i Stockholm, som av en händelse också är det län där vårdvalet snabbast har tvingat fram en konsumentmarknad med patienter som kunder.

Antibiotikaresistensen ökar och det är en mycket farlig samhällsutveckling.

Undersköterskan Nesih har under sina 16 år i yrket aldrig stannat hemma från jobbet på grund av förkylning. "Det är bara att stoppa i sig ett piller och ge sig i väg till jobbet" säger han i en intervju i tidningen Arbetaren. Det är stor skillnad mot för tio år sedan. Då var det inte uppskattat att gå till jobbet sjuk. I dag förväntas det.

Det saknas marginaler för att vara sjuk.

LÄS ÄVEN: När jobbet gör oss sjuka

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Mer läsning

Annons