Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att vakna, landstingssverige

/

Annons

2 000 sjuksköterskor saknas på Sveriges 68 akutsjukhus rapporterar Svenska Dagbladet. En personalbrist som betyder 900 stängda vårdplatser. Sjukhus som går in i så kallat stabsläge. Patienter som får pinna hem efter bästa förmåga eftersom vården inte kan vårda dem. Eller finna sig i att placeras i skrubbar och korridorer. Så ser det ut runt om i Sverige.

Samtidigt har Stockholms läns landsting utrett detta med de stora akutsjukhusen i länet och effektiviteten, och konstaterar att det aldrig funnits fler läkare och sjuksköterskor i landstinget. Å andra sidan har Stockholm aldrig tidigare heller varit så stort befolkningsmässigt som nu. Men effektivt är det inte säger landstinget. Läkarna sitter exempelvis fast med administrativa uppgifter, istället för att möta ytterligare patienter. Vilket skulle kunna tänkas ha att göra med att de så viktiga läkarsekreterarna och undersköterskorna blivit färre. Vilket betyder att ekosystemet inom vården rubbats, och den organisatoriska delen bör ses över.

Sjuksköterskebristen är ett faktum över hela landet. Det borde oroa oss. För sjuksköterskebrist och läkare som har för mycket papperstid i stället för patienttid innebär försämrad vård för dig och mig och våra anhöriga. Lider vården, lider vi.

Vården går på knäna utan sina sjuksköterskor. Men trots att det handlar om arbeten som kräver akademisk examen, en investering i både tid och pengar som man får förmoda studenterna förväntar sig högre utdelning för än ett varmt leende och en klapp på axeln, verkar landstingen tro att de rekryterar volontärarbetare. Vi medborgare med för den delen. Att vårda, tycks uppfattas som ett kall.

Det är det inte. Det är ett arbete. Ett i dag plågsamt undervärderat arbete lönemässigt.

Det hela är fullkomlig obegripligt. Tror landstingen på riktigt att de skall lyckas rekrytera de curlade 90-talister som nu är på väg in på arbetsmarknaden, med löner och arbetsvillkor som på sin höjd är att bevärdigas med ett överseende leende? 90-talister, som har förstånd nog att inte nöja sig med vilken skit som helst, oavsett om det handlar om tv-serier eller arbetsgivare?

Häpnadsväckande i så fall, för så ser verkligheten inte ut. Hence krav på minst 24 000 i ingångslön och sjuksköterskeuppropet.

På det hela taget skall vi vara oerhört tacksamma att 90-talister är på väg in i vården. De har anklagats för att vara bortskämda och allt för luststyrda. Vad de framför allt är, är dock medvetna om sitt eget värde. Och det ställer krav på de landsting som vill kunna rekrytera sjukvårdspersonal framöver.

För något måste förändras. Och det är inte sjuksköterskorna.

Mer läsning

Annons