Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för S-kongress

Med anledning av att kongressen för Socialdemokraterna börjar i övermorgon kan man fundera över vilken betydelse sådana har. Partierna går ju från att vara folkrörelsepartier, där medlemmarna har stor betydelse, till så kallade kampanjpartier.

Annons

För ett sådant är det inte viktigt att ha många medlemmar, eftersom partiet inriktar sig på att nå väljare via medierna. Detta parti vill kunna ändra sin politik snabbt och då är många medlemmar en nackdel eftersom de ofta vill ha den gamla politiken. Alla partier har varit folkrörelsepartier, även om S haft mest karaktär av denna partityp. Vad gäller S har partiet halverats i medlemsantal sedan kollektivanslutningen av LO-medlemmar upphörde 1992. S-medlemmarna är nu drygt 100 000.

Antalet S-väljare är cirka 20 gånger fler, 2 miljoner. Bara fem procent av S-väljarna är partimedlemmar.

Man kan därmed undra hur representativa de som är på en partikongress är för både medlemmarna och partiets väljare. I regel är det ju välavlönade kommunal- och landstingsråd samt riksdagsledamöter som är på S-kongresser.Om man ser på några av de senaste S-kongresserna finner man att det som utspelats på dem inte har varit i linje med det som senare skett.

Att en skattereform med sänkta inkomstskatter skulle göras inom tre år var aldrig uppe på S-kongressen 1987.

S-kongressen 1990 behandlade knappt alls frågan om medlemskap i EU, som då hette EG. Någon vecka efter kongressen meddelade S-regeringen i ett krispaket till riksdagen att en ansökan om medlemskap i EU skulle lämnas in.

På S-kongressen 1993–94 beslutade 67 procent av ombuden om en EU-jalinje. Men i folkomröstningen röstade en majoritet av S-väljarna nej.

Också frågan om EMU var upp på en kongress där det beslutades om en jalinje. I folkomröstningen om EMU röstade en majoritet av S-väljarna nej.Inför valet 2010 sägs det vara viktigt för S att vinna medelklassen i storstäderna. För S är det dock också viktigt att vinna arbetarklassen i småstäderna.

S-kongressen har ett allvarligt uppdrag när den ska få det att gå ihop.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons