Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för skitår?

/
  • Tredje kvartalet visade på en stark svensk ekonomi. 2012 riskerar dock bli ett tungt år för svensk del. Prognoserna pekar på nolltilväxt. Och frågetecknen är många, givet turbulensen inom Eurozonen och USAs väntade åtstramningar.  

Annons

Även det tredje kvartalet visade på en stark, svensk ekonomi. Men historiska siffror från Statistiska Centralbyrån är egentligen inte av något större intresse just nu. 

Intressanta är egentligen bara de prognoser som idag är mycket osäkra men som pekar på ett 2012 som antagligen kommer blir till ett år av nolltillväxt, med allt vad det innebär ifråga om en industrisektor som trappar ner sin verksamhet på grund av en krympande orderingång, stigande arbetslöshet och en sjunkande konsumtion. 

Att situationen ser ut som den gör handlar naturligtvis om omvärldshändelser som skapar oro och osäkerhet. Eurozonens kris riskerar drabba även oss och USAs förnyade ekonomiska problem kan komma att ge eko långt över nationsgränserna. I värsta fall är vad som väntar en djup, global recession, enligt OECD.  

Och även om vi inte är riktigt där ännu, och förhoppningsvis inte kommer hamna i ett sådant läge över huvud taget, måste Anders Borg, som av tidningens Financial Times för en  tid sedan utsågs till Europas bäste finansminister (vilket i och för sig inte säger särskilt mycket, givet läget i Eurozonen), förbereda sig på att prövningar lär vara att vänta framöver. 

Det är helt enkelt precis som Fredrik Reinfeldt förkunnat, tid för ansvar. 

Verkligt ansvar handlar i det läge vi nu befinner oss i om att förbereda sig för en situation där arbetslösheten åter ökar. 

Skulle det värsta av scenarion bli verklighet står Sverige inför stora utmaningar som kräver krafttag från regeringens sida för att säkra sysselsättning och bereda människor stöd i omställningen. Vad vi kommer behöva är utbildning, sysselsättning, trygghetssystem att lita på och förutsättningar att klara oss igenom även denna kris. 

Vad som riskerar ligga framför oss är vad som på Sven-Otto Littorin-svenska benämns som ett "skitår". 

Är högern att lita på i ett sådant läge? 

Erfarenheten visar att svaret på den frågan tyvärr är nej.

Mer läsning

Annons