Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är de som kommer oftast pojkar

Annons

Flykten till Europa är en ofta både lång och mycket farlig resa att företa sig.

"Varför hör man aldrig om ensamkommande flickor och kvinnor? Är inte de “värda” att få fly till trygghet i ett annat land?" så skriver insändarskribenten TJM i Arbetarbladet under rubriken "Varför hör man aldrig om ensamkommande flickor och kvinnor?"

Eftersom TJM knappast är ensam om att ställa sig denna fråga, är det lika bra att ta upp ämnet här på ledarsidan.

Först och främst kan konstateras att TJM onekligen har rätt i att de allra flesta ensamkommande är pojkar. Av de som anlände till Sverige 2015 var över 90 procent just pojkar.

Att så är fallet är inte alls särskilt konstigt. Inte något samhälle i världen är en särskilt trygg plats för kvinnor. Att befinna sig på flykt och företa sig den ofta mycket långa resan till Europa och Sverige innebär vidare en utsatthet som för kvinnor riskerar innebära att utsättas för sexuellt våld, tvingas in i prostitution eller på andra sätt utnyttjas efter vägen.

Att fly från exempelvis Afghanistan eller Syrien till Sverige, är vidare inte som att åka på semesterresa, kliva på flyget på Arlanda och sedan kliva av på sin destiantion. En flykt till Sverige kan ta månader och är inte sällan en mycket, mycket farlig resa att företa sig. Det visar bland annat dödstalen på Medelhavet under 2016, då över 5000 människor dog på sin väg till Europa. Något som familjer i länder människor flyr från naturligtvis är medvetna om.

Att över huvud taget nå fram till sin destination är inte någon självklarhet. För att komma in i Europa krävs ofta att den som flytt lägger sitt liv i händerna på skrupulösa flyktingsmugglare som mot betalning och under vidriga förhållanden transporterar människor till Europa. Människor smugglas i sjöodugliga farkoster och dumpas till och med i havet där de lämnas åt sitt öde.

I höstas rapporterade exempelvis Ekot om hur det på kinesiska sajter sålts gummibåtar för flyktingsmugglarnas transporter av människor över Medelhavet som av Marcella Kraay som arbetat för Läkare utan gränser beskrevs så här:

"De här gummibåtarna punkteras lätt så att luften går ur. De är väldigt rangliga och farliga. De kan lätt sjunka så att människor drunknar och är inte alls lämpliga för resorna över Medelhavet."

Andra faktorer som spelar in är patriarkala strukturer som bland annat innebär att sönerna förväntas bidra till försörjningen av familjen, men också det faktum att många av de som flyr, flyr från konfliktdrabbade länder där de som tvingas strida främst är män. Det innebär också att alternativen som finns är att fly, eller riskera sitt liv i krig få människor, oavsett var vi kommer ifrån, vill delta i.

De som kommer till Sverige, oavsett kön, har tvingats genomlida resor ingen nu levande svensk tvingats utsätta sig själv eller sina barn för. Det obegripliga mod som krävs för att över huvud taget fly sitt land, lämna sin familj, sina vänner allt det som är bekant och nära, för att ersätta det med ovisshet, fara och risken att inte överleva, är berättelsen om hur stark vår vilja att leva är som människor.

Mer läsning

Annons