Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kränktas parti

Annons

Om det inte stod klart innan så är det kristallklart nu. Att vara sympatisör till Sverigedemokraterna innebär att precis allt som sker kan betraktas som en konspiration mot de egna.

En sådan okomplicerad sak som att servera internationell mat i skolan tolkas som en klockren politisk kampanj mot Sverigedemokraterna. Ett sådant angrepp att det föreslås att kommunens kostkonsulent bör JO-anmälas.

Partiets företrädare bör fundera över vad detta säger om partiet.

Det var i förra veckan som Tierps kommun hade "Världens mat" i skolmatsalen. För de allra flesta Tierpsbor, eller svenskar i allmänhet, är temaveckor i skolmatsalen inget att uppröras över. Men Tierps sverigedemokrater är inte riktigt så avslappnade.

Agneta Colantoni är ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Tierp. Hon upprördes å det grövsta av tilltaget av Tierps kommun att servera "världens mat" en hel vecka i skolmatsalen. "Dags för föräldrar att agera", postade hon i en status på Facebook om matsedeln.

Responsen lät inte vänta på sig. Statusen fick många upprörda kommentarer. Internationell mat i skolmatsalen? Nej, men nu får det väl ändå vara nog! Nordafrikansk fiskgryta? Ett övergrepp på barnen!

När Arbetarbladet talar med Agneta Colantoni säger hon att hon tyckte det var "förskräckligt" när hon såg matsedeln. "Jag har inget emot internationell mat alls men jag är emot att barnen får en hel veckas mat utan att få något de är vana vid. På en hel vecka måste det finnas plats för i alla fall en svensk maträtt", förklarar hon.

Vad nu svensk mat egentligen är.

En av partiets riksdagsledamöter, Mikael Eskilandersson, är så upprörd över temaveckan i skolmatsalen att han nu tycker att det "nog (se tillagd kommentar nedan) vore läge med en JO-anmälan mot kommunens kostchef som bedriver politik". Till Arbetarbladet förklarar Eskilandersson vidare: "Det får inte bli en kampanj mot oss som parti. Skolmaten ska inte användas som ett politiskt verktyg".

Sverigedemokraternas företrädare menar alltså att "världens mat" är en politisk kampanj riktad mot just Sverigedemokraterna. Detta då kostchefen förklarat för Arbetarbladets reporter att matsedeln är en del i skolans arbete för att förebygga främlingsfientliga tankar.

Samtidigt säger de sverigedemokratiska företrädarna att Sverigedemokraterna inte alls är ett främlingsfientligt parti.

Här får läsarna gärna hjälpa mig förstå. För om nu Sverigedemokraterna inte är ett främlingsfientligt parti borde väl inte en internationell matsedel vara något att uppröras över, och absolut inte vara en kampanj mot just Sverigedemokraterna?

Det är lite svårt att hänga med i tankekrumbukterna.

Värt att påminna om är att det här inte är första gången Tierps kommun (eller andra kommuner för all del) har haft en temavecka i skolmatsalen, i höstas hade Tierp en vecka med mat från bland annat Frankrike, Tyskland och Spanien. Då lös dock upprördheten med sin frånvaro. Vad nu det kan bero på. Det kan nog bara de upprörda Sverigedemokraterna själva svara på.

De klokaste kommentarerna i hela den här matsedelsoppan kommer från eleverna själva: "Alltså det är en vecka, fem dagar det är vad det är, inte så länge. Man klarar sig utan köttbullar och pannkaka en vecka" och "Det är ju inte så mycket mat som är "svensk" precis. Till och med våra köttbullar kommer från Turkiet" säger de till Arbetarbladets reporter om maten. Om de sverigedemokratiska politikernas agerande säger de: "Det är osmidigt och oprofessionellt. När man är så högt uppsatt ska man klara av att inte säga sådana saker. Man gör inte så".

Så säger alltså de som själva berörs av att serveras mat från hela världen. En målgrupp som Sverigedemokraterna har mycket att lära sig utav.

Kommentar till ledaren av Mikael Eskilandersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna:

Hej!

Med anledning av din ledare:

Om du nu ska falskeligen påstå att jag är upprörd och kränkt så kan du i alla fall citera mig korrekt. Jag skrev:

Vore nog läge…

Eftersom nog framhåller att jag inte är helt insatt i exakt vad det handlar om och att detta var ett tips för hur man kan hanterar om en tjänsteman går över gränsen för vad som är tillåtet, så är det viktigt att även det ordet är med. Förstår om det inte passar lika bra i din tillvridna tolkning av vad jag skrev men jag har rätt att bli citerad korrekt. Jag förutsätter att det ändras snarast.

Med vänliga hälsningar Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

Ledamot i Civilutskottet

Mer läsning

Annons