Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rikas bästa tid

/
  • har råd med guld.De rika har aldrig haft det så bra som under Reinfeldt. Tydligen är de flesta nöjda med det.

Annons

Skatterna höjdes under S-regeringarna från 30-talet, när välfärden byggdes ut. Skattekvoten steg till 47 procent 1976. Inflationen pressade sen upp kvoten till 50 procent, trots borgerliga regeringar.

Mer höjningar kom när S var tillbaka vid makten 1982. Kvoten var i slutet av 80-talet 57 procent. Statens budgetunderskott, som växt under borgarna, försvann.

Men underskotten kom tillbaka efter valet 1991, när borgarna regerade. De sänkte skatter samtidigt som tillväxten upphörde och arbetslösheten steg.

Underskottet i budgeten nådde 12,5 procent av bnp (landets varor och tjänster). Detta statsfinansiella råttbo fick nya S-regeringen 1994 ta över.

Men Ingvar Carlssons och Göran Perssons hårdhänta budgetsanering gjorde att visionerna om ett samhälle med bättre omsorg, trygghet och välfärd utsattes för påfrestningar.

Med 48,2 procent av rösterna kunde alliansen 2006 bilda majoritetsregering och sänka inkomstskatterna, förmögenhetsskatten, fastighetsskatten, bolagsskatten. Och efter valet 2010 krogmomsen.

Den moderatledda regeringen har sänkt skattenivån med 100 miljarder kronor. Det är tre fjärdedelar av det Moderaterna under Bo Lundgren gick till val på 2002.

I fredags hade Dagens industris hemsida en artikel med rubriken ”Så sänktes skatten”. Hemsidan skrev: ”Sverige har lämnat förstaplatsen i den globala skatteligan” och ”Det är de rika som är vinnarna”.

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, konstaterar att höginkomsttagarna betalar mindre och mindre skatt i relation till låg- och medelinkomsttagarna.

De som tjänar över 500 000 kr per år har mellan 2005 och 2009 fått sänkt skatt från 39,4 procent till 35,4. De som tjänar 400 000 kr till 500 000 kr har fått sänkt från 34,9 procent till 28,6.

Att döma av mätningar i helgen, som visar högt förtroende för Fredrik Reinfeldt och en majoritet för borgarna, har alliansregeringen stöd för sina skattesänkningar.

En majoritet verkar acceptera att resurserna för åldringsvård, skolstandard, järnvägsdrift och andra skattefinansierade verksamheter har de anslag de har och inte mer.

De rika har aldrig haft det så bra som under Reinfeldt. Tydligen är de flesta nöjda med det.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons