Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siar. Vi siar.

/
  • Gårdagens sänkning av reporäntan till rekordlåga 0,25 är en extrem åtgärd i en extrem situation. Inte en räntenivå att vänja sig vid som konsument alltså.

Reporäntan sänks med ytterligare 0,25 procent till just 0,25 procent. En extrem åtgärd i en extrem situation förkunnade Riksbanken.

Annons

Prognosen från april justeras ytterligare och vad Riksbanken säger i sin julirapport är att man egentligen inte kan förutspå framtiden med särskilt stor säkerhet. Vilket är självklart i en så omfattande finansiell kris och lågkonjunktur som Sverige och världen just nu befinner sig i. Vad som gäller i dag kan vara kullkastat i morgon.

För att dämpa nedgången ifråga om både produktion och sysselsättning sänker alltså Riksbanken nu reporäntan. För att räntesänkningen skall få effekt lånar man även ut 100 miljarder kronor till bankerna med fast ränta och 12 månaders löptid. Detta för att sänka räntorna ytterligare även för låntagarna. Men den låga räntan är knappast något att vänja sig vid. Den kommer höjas i takt med att vår ekonomi kommer på fötter igen.

Vad som är intressant med Riksbankens julirapport är dock att vår egen uppfattning om både nuläge och framtid klassas som en av de viktigaste faktorerna för utvecklingen. Hur du och jag ser på arbetsmarknad och ekonomi avgör. Är vi optimister eller pessimister? Anser vi att glaset är halvfullt eller halvtomt?

Vår syn på vår egen och samhällets ekonomi påverkar alltså i sig konjunkturutvecklingen eftersom vi är konsumenter och därmed också en viktig kugge i ekonomin. Hur vi agerar är en av faktorerna som bestämmer återhämtningstakten.

Beskeden från andra institutioner är att arbetslösheten ännu inte nått sin kulmen. Därför spår också Riksbanken att vi riskerar ägna oss åt försiktighetssparande baserat på en tämligen självklar, pessimistisk syn på framtiden. När vi nu förlorat förtroendet för både ekonomin och företagen vi är anställda hos är det få som går med spenderarbyxorna på.

Och när vändningen väl kommer, vilket den gör, kommer det trots detta ta tid innan individer och företag återfår förtroendet för ekonomin och törs konsumera och investera. Vilket är fullt naturligt. Ett förtroende som gått förlorat tar alltid tid att bygga upp igen. Oavsett om det handlar om mänskliga relationer eller ekonomi. Vilket är ett självklart argument för att den kris vi nu genomgår måste leda till förändringar som skapar ett stabilare system vi faktiskt vågar lita på. Även när det blåser snålt.

Mer läsning

Annons