Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatten om Saudiavtalet är ett svenskt haveri

/
  • Delar av kritiken mot Margot Wallström är direkt sexistisk.

Annons

Det finns uppenbarligen en ny folkrörelse i Sverige, i form av svenskar mot mänskliga rättigheter. På något annat sätt kan inte exempelvis Moderaternas ilska över att Saudiavtalet sägs upp tolkas. Moderaterna, vars partiledare Anna Kinberg Batra förkunnat att regeringens utrikespolitiska linje riskerar försvaga Sveriges utrikespolitiska tyngd och röst. Moderaterna som nu KU-anmält Margot Wallström.

På något annat sätt är det också svårt att tolka de 31 ur det svenska näringslivets elit, som tog offentlig strid för att upprätthålla det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien.

Debatten i Sverige rörande det faktum att Saudiavtalet sagts upp, är på många sätt ett både etiskt och moraliskt haveri. Inte minst givet hur reaktionerna utanför Sveriges gränser sett ut under veckan.

Washington Post skrev i veckan under rubriken "At last, a Western country stands up to Saudi Arabia on human rights" och hyllade Sverige för att som ensamt västerländskt land stå upp mot Saudiarabiens människorättskränkningar. I brittiska tidningen the Guardian hörs samma tongångar, "Sweden’s stopped selling arms to Saudi Arabia. Why can’t the UK follow suit?" och uppmanar landets regering att följa Sveriges exempel.

I Sverige, däremot, pågår just nu en debatt om hur svårt sargat Sveriges anseende blivit av att säga upp Saudiavtalet. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne säger exempelvis till Dagens Industri om det uppsagda avtalet, att det är viktigt att inse att det skadar Sveriges rykte. Från näringslivet har över huvud taget inte något annat än klagosång hörts under den senaste tiden. Stor oro för kontrakt, stor oro för att Sverige och svenska företag nu inte anses gå att lita på. Ingen som helst oro för människorättskränkningarna i Saudiarabien.

Kritiken som riktas mot regeringen är grundlös. Delar av kritiken som riktats mot Margot Wallström är dessutom direkt sexistisk, när källor till Aftonbladet exempelvis säger att regeringens hantering av Saudiavtalet och Margot Wallströms uttalanden är ett resultat av "orutin, bristande kunskap om diplomatiska spelregler och ett felaktigt språkbruk". Margot Wallström är en av Sveriges mest internationellt erfarna och välmeriterade politiker. Wallström har varit kommissionär i EU och FNs särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Det är tunga meriter i internationella sammanhang. Trots det avläggs alltså omdömen om Wallström som okunnig rörande diplomatiska spelregler.

Att säga upp Saudiarabien har inte försvagat Sveriges ställning. Det har stärkt vårt anseende. Mänskliga rättigheter uppstår inte av sig själva. De etableras genom att länder inte vänder bort blicken när förtryckarstater plågar sin befolkning. De mänskliga rättigheterna kräver försvarare, och att Sverige skulle vara något annat än en av dessa försvarare, vore skamligt.

En sak är dock väldigt välgörande med den svenska debatten just nu; den visar tydligt vilka i vårt land som står upp för de mänskliga rättigheterna.

Och vilka som inte gör det.

Mer läsning

Annons