Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltid, heltid

/

Annons

Finansdepartementets långtidsutredning föreslår höjd a-kassa för deltidsjobb. För att få fler heltidsarbetslösa att söka deltidsjobb.

Teorin som framförs i den så kallade långtidsutredningen gör nämligen gällande att fler heltidsarbetslösa skulle söka sig även till deltidsjobb om ersättningsnivån höjs, vilket i sin tur skulle resultera i heltidsanställning i ett senare skede.

Men det handlar om en presumtion med hög osäkerhet.

Problemet är nämligen att en majoritet av de deltidsarbetslösa är kvinnor. Av vår arbetskraft är 6 procent av kvinnorna och 2 procent av männen deltidsarbetslösa. En stor majoritet av de deltidsarbetslösa kvinnorna arbetar inom sektorer där deltidsanställningar och timanställningar är norm, som exempelvis inom vården och omsorgen. Därmed faller också delvis argumentet att deltidsanställning ofta leder till heltid. Även om det förbättrar förutsättningarna för heltid.

Vidare kan det också konstateras att det finns en viss diskrepans mellan vad så kallat undersysselsatta säger och vad de faktiskt gör. För även om majoriteten av alla undersysselsatta säger sig vilja arbeta heltid visar långtidsutredningen att bara en tredjedel av de deltidsarbetslösa kvinnorna och hälften av de deltidsarbetslösa männen faktiskt söker arbete, det vill säga två respektive en procent av de deltidsarbetslösa.

Därmed skulle det kunna antas att andelen som inte vill arbeta heltid är högre än vad som framgår av statistiken. Det visar också det faktum att majoriteten av de deltidsarbetslösa när de lämnar deltidsarbetslösheten övergår till frivilligt deltidsarbete.

Huvudargumentet för en höjd ersättning för deltidsarbetslösa är dock att det skulle öka inflödet av heltidsarbetslösa in i deltidsanställning.

Vilket i sig räcker som argument, eftersom det skulle bidra till ett ökat antal arbetade timmar. Trots det utgör dock rätten till heltid en långt viktigare reform. Det skulle trots allt hjälpa människor ur den ofrivilliga och delvis institutionaliserade deltidsarbetslöshet som idag finns på vår arbetsmarknad.

Mer läsning

Annons