Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratin i USA kan bli en het fråga

/
  • Demokrati är en ständig gråzon konstaterar Linnea Swedenmark.

Annons

Jag gjorde något kriminellt i New York. Det är lika bra att erkänna direkt. Hillary Clinton höll ett tal för att sätta igång den kampanj som ska ta henne till Vita huset och jag var där för att lyssna. Efteråt såldes det Hillary-tröjor och jag ville köpa en som souvenir åt min kompis. Tyvärr, sa försäljaren när det var min tur att handla. Pengarna gick nämligen till Hillarys kampanj och då var det förbjudet att sälja till alla som inte var amerikanska medborgare. Jag tystnade snopet för att sen desperat viska snälla till mannen på andra sidan kassamaskinen. Han skakade på huvudet, så det fanns bara en sak att göra. Jag ställde mig sist i kön igen och förklarade situationen för en man framför mig. Tio minuter senare möttes vi i skuggan av ett tält och jag fick tröjan han köpt ut åt mig.

Möjligheten till politiskt inflytande i USA är beroende av flera saker. Makt, pengar, nätverk. När republikanen och affärsmannen Donald Trump förklarade att han vill bli president skrattade de flesta. I Sverige ses han fortfarande som ett skämt, men skratten är lite ängsligare nu. Hur kan någon ta honom seriöst? När Hillary Clinton höll talet så pratade hon bland annat om demokratin i USA.

Deras system för att rösta i val framstår för utomstående som svårare än kärnfysik. Hillary Clinton sa att det amerikanska folket har blivit lurade. Rika personer har fått undantag från regler och detta har motiverats med att deras rikedom ska sippra ned till vanliga amerikaner.

Detta är en lögn, det fungerar inte så förklarade hon. Det enda som händer är att de rika fortsätter vara rika.

Flera personer, bland annat den politiske reportern Ross Barkan på The New York Observer, sa rakt ut att alla vet att den amerikanska drömmen inte längre existerar. Jag intervjuade honom på plats i New York. Landets självbild bygger på att alla kan lyckas genom hårt arbete. Men idag är klasskillnaderna så cementerade att det är extremt svårt att jobba sig upp. Men det är som att kejsaren är naken, ingen vågar säga det högt.

Det går bra att lyfta exempel på klassresor och säga att USA ska bli ett starkt land igen. Det är svårare att uttryckligen säga: alla kan inte bli vad de vill i det här landet och det är ett stort problem. Klassresor, där någon tar sig från fattigdom till rikedom, bygger alltid på att de flesta är kvar i fattigdomen. Det är ingen slump att Hillary Clinton, Donald Trump och Jeb Bush är några av presidentkandidaterna.

Demokrati är inget absolut, det är snarare en ständig gråzon. Det är något som hela tiden måste försvaras. Tröjan jag köpte på Hillary Clintons tal finns nu hos min vän i norra Sverige. Den påminner om två saker. Först en varm dag i New York. Men också det symboliska hotet. För i ett läge när den amerikanska drömmen blivit just en dröm är det kanske inte min tröja som egentligen är det största hotet mot USA och demokratin.

Mer läsning

Annons