Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratin måste varje dag försvaras

Annons

Jo Cox, parlamentsledamot för brittiska Labour,  mördades brutal  under torsdag.

Mordet på Olof Palme, mordet på Anna Lindh, Utöja. Nu tvingas vi lägga Jo Cox, parlamentsledamot för brittiska Labour, till listan över mördade socialdemokrater.

Jo Cox kom in i det brittiska parlamentet 2015. Hon var precis i början av sin politiska gärning som folkvald efter en karriär inom bland annat hjälporganisationen Oxfam. Cox var bara 41 år gammal när hon i torsdags brutalt mördades. Efter sig lämnar hon man och två barn, som nu tvingas växa upp utan sin mamma.

Jo Cox var en av rösterna som kampanjande för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Nu har allt kampanjarbete inför nästa veckas folkomröstning rörande Storbritanniens medlemskap i EU stannat av.

Enligt bland annat the Guardian uppges två vittnen till attacken ha hört gärningsmannen ropa "Britain first" i samband med dådet.

Britain first är inte bara ord, det är också ett högerextremt parti som även kallar sig själv för medborgargarde. Vilken typ av rörelse det handlar om blottläggs tydligt i det uttalande som organisationen släppte under torsdagen rörande attacken mot Jo Cox. I uttalandet riktar Britain first skarp kritik mot brittiska medier för att ha publicerat vittnesuppgifterna och anklagar dem för att smutskasta Britain first, för att sedan förkunna att man anser att mannen som attackerat Jo Cox borde hängas. Om gärningsmannen hade kopplingar till Britain first finns ännu inga uppgifter kring, men Britain First är en av många organisationer i Europa som eldar på främlingsfientligheten och hatet i våra samhällen. Och som inte vill ta något som helst ansvar för vad hatet kan resultera i.

Jo Cox var kvinna och politiker. Hon var dessutom en politiker som stod upp för mångfald. Det hat som män, för det handlar snart sagt alltid om män, hyser mot kvinnor i politiken är en global företeelse. Det syns i mediernas misogyna rapportering om kvinnliga politiker, det syns i kommentarer på nätet, det syns i de hot och de brott kvinnliga politiker utsätts för. Ibland tar sig hatet subtila uttryck, andra gånger är hatet direkt och brutalt.

Hat föder hat. Anders Behring Breivik gödde sitt hat på nätet i den rasistiska och högerextrema sfären innan han den 22 juli 2011 mördade 69 människor på Utöja. Han valde Utöja av politiska skäl; genom att attackera AUFs läger och den norska socialdemokratins ungdomsförbund attackerade han därmed också partiets framtid.

Ifråga om extremism med religiösa företecken utgår vi kollektivt ifrån att ord kan leda till handling. Ifråga om politisk extremism och det hat som odlas i den högerextrema och rasistiska tankesfären är vi däremot långt mycket mer naiva. Propaganda delas gladeligen och utan eftertanke vidare i sociala medier. Hatfulla kommentarer skrivs av helt vanliga medelsvenssons utan insikt kring vilka konsekvenser en sådan handling kan få. Att hatet och propagandan riskerar leda till självradikalisering och död.

Hot mot politiker är hot mot demokratin. Politiskt våld är våld mot demokratin. Jo Cox försvarade demokratin genom att axla uppdraget som folkvald.

Vill vi leva i en demokrati, måste vi också varje dag försvara den mot de som vill krympa vårt livsutrymme och våra rättigheter.

Mer läsning

Annons