Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den dödliga ojämlikheten

/
  • Mellan 2010 och 2013 dog enligt Socialstyrelsen 13 491 personer enligt begreppet

Ibland ramlar man över begrepp som får en att studsa till. "Sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet" till exempel.

Annons

Sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet innebär de fall då människor dör i vården på grund av sjukdomar som borde ha varit möjliga att undvika, genom tidig och rätt diagnos och behandling. Det vill säga: människor dör i onödan, och orsaken är dagens ojämlika vård.

Varje dag dör tio människor i Sverige på grund av "sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet", enligt Kommissionen för jämlik vård.

På måndagen publicerade kommissionen 17 förslag för att minska just ojämlikheten i vården. Bland förslagen: alla ska ha rätt till en ny medicinsk bedömning, patienter ska få information om relevanta forskningsstudier och när ett läkemedel godkänts inom förmånssystemet ska det omedelbart kunna förskrivas av läkare och nå alla patienter oavsett bostadsort. Förslag som en oinvigd skulle kunna tro var självklara.

Det är de alltså inte.

Faktorer som var du bor, vilket kön du har, om du är hög- eller lågutbildad och vilket land du är född i kan vara avgörande för vilken vård du får. Vården är i dag ett postkodlotteri med extra vinstchans för den som är välutbildad och etnisk svensk.

Ilja Batljan, före detta landstingspolitiker (S), är ordförande i Kommissionen för jämlik vård, och han lyfter en mycket viktig fråga: vårdsystemets trovärdighet. "Det finns en risk för att vi får en situation där man börjar ifrågasätta den solidariska finansieringen, när folk inser att någon annan får bättre vård än man själv. Fler kommer att vilja skaffa sig en privat försäkring eller annat skydd", säger Batljan till TT. Och det är en farlig utveckling som vi bör göra vad vi kan för att bromsa. Ett första steg vore att, precis som kommissionen föreslår, införa en nollvision mot "Sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet".

Mellan 2010 och 2013 dog enligt Socialstyrelsen 13 491 personer enligt detta begrepp, eller på ren svenska; människor som dog i onödan, på grund av ojämlikheten i vården.

Det får vara nog nu.

Vi måste ta det här på allvar. Vi måste se till att vården är säker – för alla.

Mer läsning

Annons