Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gamla given

Annons

När Franklin D Roosevelt iscensatte sitt reformprogram kallat The New Deal, den nya given, gjorde han det i syfte att lyfta USA ur 30-talets depression. Ett program som handlade om att stimulera ekonomin genom att sätta USA i arbete, satsa på infrastruktur och bygga sig bort från armodet.

Många av förslagen är aptitliga. Stöd till bilindustrin i form av en förlängd miljöbilspremie, pengar till landets kommuner och landsting för att förhindra uppsägningar inom den offentliga sektorn, satsningar på infrastruktur och utbildningsplatser för att skapa arbetstillfällen och öka sysselsättningsgraden.

I den gamla given finns nya, gröna inslag. Förslaget om utökat ROT-avdrag för den som energieffektiviserar sitt boende och klimatbonus på upp till 10 000 kronor per fastighet är exempel på en politik för ett klimatsmartare Sverige. Förslag som också beräknas ge upp till 15 000 nya arbetsillfällen i ett land som är i större behov än någonsin av just fler arbetstillfällen. En typ av politik som visar att gröna åtgärder inte är tillväxtfientliga.

Socialdemokraterna är fortfarande Socialdemokraterna. Att partiet tydligt tar avstånd från skattesänkningarna som den borgerliga regeringen genomfört är oerhört viktigt.

Genom detta visar Socialdemokraterna att man är ett parti som tror på vikten av att ha mer i den gemensamma plånboken än i den egna. Solidaritet framför egennytta helt enkelt.

Den borgerliga tanken bakom inkomstskattesänkningarna var bland annat att stimulera ekonomin genom att öka svenskens köpkraft. Men i dag visar siffrorna oss att svensken sparar i stället för att konsumera. Därmed faller också delar av den politiska poängen med de inkomstskattesänkningar som den borgerliga regeringen genomfört.

Mer läsning

Annons