Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den kvinnliga kroppen måste regleras

Annons

Burkiniförbud har införts i flera franska städer.

Det är en ologisk debatt.

Slöjförbud är för kvinnans egen skull säger förespråkarna. De vill kvinnornas bästa. Det är därför de ska bestämma vad hon ska, eller inte ska, ha på sig.

Oftast är dessa jämställdhetskämpar män. Män som vill diktera kvinnors klädsel.

Totalt absurd har utvecklingen blivit i Frankrike där flera städer nu infört burkiniförbud. Burkini är en heltäckande baddräkt med huva, en badklädsel som varit en symbol för integration och anpassning. Tanken med burkinin är att även kvinnor som vill följa den muslimska klädkoden ska kunna bada, och sporta. Men det här är ett klädesplagg som tydligen skrämmer.

För nu sprids bilder på hur franska poliser tvingar kvinnor att klä av sig. Anledningen är att kvinnorna har kläder på sig på stranden.

Här måste vi stanna upp. För det här är enorma övergrepp. Men tydligen för kvinnornas bästa, enligt förespråkarna. Och flera kvinnor har nu dömts till böter, med anledning av att deras klädsel inte "respekterar moral och sekularism".

Bara tanken att polisen med lagstöd i ryggen skulle kunna tvinga en kvinna att klä av sig vid badstranden är helt barock, om det hade handlat om vilka andra kvinnor som helst på de franska badstränderna. Men nu handlar det om muslimska kvinnor. Det är alltså hit vi har kommit. Och många önskar slöjförbud även i Sverige.

I jämställdhetens namn.

Men det är inte jämställdhet. Det är islamofobin som talar. Som slagit i taket.

Vi bör inte sanktionera rasisternas islamhat. Vi bör stå upp för allas rätt att leva och vistas i samhället, det inkluderar att bada i vilka kläder hen vill.

Det ironiska, eller mest sorgliga, är att islamofoberna gör precis det samma som de mest hårdföra islamisterna gör: strider för att reglera kvinnans kropp. För lite kläder? Reglera! För mycket kläder? Reglera! Där emellan står kvinnan. Utan eget val, vad det verkar.

Mer läsning

Annons