Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora orättvisan

/
  • Förmögenheterna hos de 80 rikaste personerna i världen i dag är större än det samlade värdet hos hela den fattigare halvan av jordens befolkning.
  • Förmögenheterna hos de 80 rikaste personerna i världen i dag är större än det samlade värdet hos hela den fattigare halvan av jordens befolkning.

Tycker vi verkligen att det är okej att en ytterst liten del av jordens befolkning äger majoriteten av alla tillgångar? Svaret på det är "tydligen". För de rikare blir allt rikare, och vi gör inget för att stoppa det.

Annons

På måndagen presenterade samorganisationen Oxfam sin senaste rapport om förmögenhetsfördelningen i världen. Det är en sorglig, alternativ positiv läsning, beroende på vilka glasögon läsaren har på sig. Enligt Oxfam (här bör tilläggas att organisationens syfte är att arbeta mot fattigdom och orättvisor) är förmögenheterna hos de 80 rikaste personerna i världen i dag större än det samlade värdet hos hela den fattigare halvan av jordens befolkning. 80 personer äger alltså mer än vad tre och en halv miljard människor gör tillsammans. Och den här utvecklingen har bara stegrats. 2010 var man tvungen att samla jordens 388 rikaste personer för att kunna göra samma jämförelse. Nu är alltså siffran 80 personer. Om inte utvecklingen förändras så kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans enligt Oxfam. Samtidigt lever en miljard människor på mindre än tio kronor om dagen. Är detta sunt? Är detta rimligt?

Det går en ideologisk gräns i fråga om ägande. Det finns ett tankesätt som går ut på att stora klyftor är något positivt. Att den som äger mycket på något sätt har förtjänat sitt välstånd. Jobbat hårt. Ett tankesätt som säger att det är bra att vissa äger mycket mer än andra, för då blir kämpaglöden hos den grupp som inte äger så mycket större. Att överflödet hos de få leder till att alla får det bättre.

Sedan finns det ett helt annat tankesätt, ett tankesätt som menar att klyftor är av ondo. Att vi inte blir starkare än samhällets svagaste länk.

Och visst, det går mycket bra att motivera en kamp för ökad jämlikhet med vetenskap. Ett samhälle blir de facto ekonomiskt mer framgångsrikt och rikare om klyftor utjämnas. Men i grund och botten handlar förmögenhetsfördelningen i världen om rättvisa. För det finns inget gott i att en liten klick äger miljarder samtidigt som en mycket stor del av jordens befolkning inte äger mer än kläderna de bär på kroppen. Det kan aldrig bli gott, hur mycket storägarna än skänker till välgörenhet. Det är bara ren och skär orättvisa. Och det handlar om makt. Ägande är makt. Den som inget äger har ytterst liten makt att förändra sin situation. Därmed stegras utvecklingen, de som redan har ser ingen anledning till att minska sin förmögenhet utan skrapar åt sig än mer. Skrapar åt sig allt mer tillgångar och allt mer makt. De som inget har blir allt maktlösare.

Men det här går såklart att göra något åt. Det är ingen naturlag att 80 personer äger mer än vad tre och en halv miljard människor gör tillsammans. Svaret heter fördelningspolitik – och mod. För det krävs mod att genomföra en politik som gör skillnad. Världen är i dag mer än någonsin i behov av politiker med mod.

Mer läsning

Annons