Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den unge SSU:aren Anders Ygeman hade nog varit kritisk"

/
  • Inrikesminister Anders Ygeman talade i Ockelbo och Gävle under första maj.

Annons

Vi ses på Arbetarekommunens expedition i Gävle. Anders Ygeman försöker få i sig en snabb lunch efter sitt 1 majtal i Ockelbo och innan talet i Gävle. Han äter. Jag frågar.

I Gävle har vi samma styrkeförhållanden i politiken som man har på riksplan, det vill säga att S-V-MP är den största minoriteten, men i Gävle styr Alliansen från årsskiftet efter det att man fick med sig Sverigedemokraterna i budgetomröstningen. Har du några tankar om det?

– Ja, de gör ju det de sa att de inte skulle göra, det är min första tanke. Jag har väldigt svårt att förstå varför man väljer att styra med indirekt stöd av Sverigedemokraterna. Det finns ju rätt många andra alternativ.

Som?

– Det första man bör fråga sig är; om man får välja mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, och så väljer man Sverigedemokraterna...

Enligt en artikel i Dagens industri ser Moderaterna Gävle som en testkommun för hur man ska kunna styra med stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag har svårt att se att det skulle vara särskilt hållbart för landet för det första, och för det andra har jag svårt att se att Moderaterna verkligen vill det. Anna Kinberg Batra har ju väldigt tydligt tagit avstånd från att styra med Sverigedemokraterna. Vi får väl se hur länge det håller i Gävle.

Det ser inte ut som att det blir en Gävlemodell på riksnivå?

– Det tror jag faktiskt inte. Priset skulle vara väldigt högt för borgerligheten om de öppnade upp för Sverigedemokraterna.

Ok. Det här med Ygemania...

Anders Ygeman skrockar med munnen full av mat.

Det är ju många som tycker att du borde bli socialdemokraternas nästa partiledare och gärna snart.

– Ja du. Vi har en väldigt bra partiledare och tillika statsminister just nu, jag har inga sådana ambitioner.

Vad betyder det?

– Näe, jag har inga planer på det över huvud taget. Jag tycker att den statsminister vi har i dag är bra. Det är ju också han som har utsett mig.

Vilket är det svåraste politiska beslut du tagit någonsin?

– När jag precis var nyvald riksdagsledamot på 1990-talet var jag med och sänkte a-kassan, som en del av krisuppgörelsen. Det var nog bland det svåraste jag har varit med om att göra. Det och nu när vi tog omläggningen av flyktingpolitiken, som var nödvändig, och som krävdes.

Hur bemöter du kritiken mot den förändrade migrationspolitiken?

– Vi gjorde det som krävdes i en svår situation. Sverige hade inte slut på pengar, men vi hade slut på kapacitet. Socialsekreterare, skolor, tak över huvudet. Det kom motsvarande tusen skolklasser med ensamkommande barn. Tar vi emot dem så har vi också ansvaret för att de får lära sig språket, att de får en vettig skolgång, vettiga relationer. Det var helt enkelt en ohållbar situation.

Vad skulle den unge SSU-aren Anders Ygeman sagt om det här beslutet?

– Jag hade säkert varit kritisk. Men det är något annat att ha ansvar för ett land, än att vara ung SSU-are.

Har du ideologin kvar i dig?

– Absolut. Men man kan inte bara se på ideologi, man måste också kunna ta ansvar för den situation man hamnar i. Och se vad som är riktigt och rätt att göra i den situationen.

Den pågående krisen inom Miljöpartiet, vad innebär den för regeringen?

– Det återstår fortfarande att se, men vi var på väg uppåt i opinionssiffrorna. Vi var på väg att återhämta oss, och så får vi det här. Det är kortsiktigt dåligt för regeringen, det är inget snack. Vi får se om det blir en nystart för Miljöpartiet och på lite sikt blir positivt. Men på kort sikt är det dåligt.

Vad tror du om en regeringsombildning?

– Ja det lär vi väl få, med tanke på att vi har tappat en minister. Sen var och hur den sker det får vi väl se. Men jag gissar att det inte blir förrän MP har haft sin kongress.

Nu har ju Miljöpartiet tagit väldigt mycket av medieljuset. Vad är det som inte har fått plats, som du tycker att vi verkligen borde tala om?

– Det väldigt få svenskar har koll på är hur väldigt bra svensk ekonomi går. Vi hade fyra procents tillväxt förra året, det är dubbelt så högt som England och USA, det är högst i Norden och det är bland de högsta i Europa. Ekonomin går som tåget just nu, och det är något som inte får så mycket plats i media.

Arbetarekommunens ombudsman ropar från bordet intill. – Det är tårta och kaffe sen Anders.

– Ojojoj, är det Windsorkaka det där? Ojojoj.

Efter ett besök vid buffébordet kommer inrikesminister Ygeman tillbaka.

Du är minister med ansvar för polismyndigheten. I veckan uppmärksammades ett fall i Emmaboda där en polisman uttalade sig väldigt rasistiskt. Hur tacklar vi den problematiken? För det är ju inte första gången som en polis misstänks för rasistiska uttalanden och misshandel?

– Det är ju självklart att du inte får uttrycka dig så över huvud taget. Speciellt inte som polis, visar det sig att det varit så, så leder det till rätt hårda konsekvenser för den polismannen.

Men det är ju en individuell åtgärd, hur gör vi med problemet på systemnivå?

– Man har påbörjat en ganska stor resa inom svensk polis, både ökat mångfalden inom polisen men också ett värdegrundsarbete. Det är inte något enkelt, det är inget quick fix. Men jag skulle säga att vi har en helt annan och mycket bättre polis i dag än vad vi hade för 20 år sedan. Vi har 28 000 poliser, vi kommer alltid att hitta någon som gör fel.

Behöver vi fler poliser?

– Ja, jag tror det. Om vi har den typen av situationer som vi har i dag, gränskontroller för första gången på 22 år, vi har haft den största flyktinginvandringen sedan andra världskriget, och vi har haft ett förhöjt terrorhot, då tror jag att vi behöver fler poliser. Vi återkommer i budgeten hur många det rör sig om. Vi sköt ju även till en halv miljard till polisen i vårändringsbudgeten.

Om du måste välja; Miljöpartiet eller Vänsterpartiet?

– Vi är ju i regering med Miljöpartiet, så det är ett lätt val. Men vi har sagt hela tiden: vi vill vara en samarbetsregering, och vi samarbetar jättebra med Vänsterpartiet om budgeten. Jag skulle önska att de borgerliga partierna ville samarbeta mer.

Ser du mer blocköverskridande samarbeten?

– Ja.

Är det enda alternativet?

– Nej, men med tanke på det parlamentariska läge vi har är det orimligt att inte samarbeta över blockgränserna om man vill ta ansvar för landet. Det vill vi, och det önskar vi.

Mer läsning

Annons